Discussió:Nahda

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La nahda no és exclusivament un moviment literari[modifica]

La nahda no és pròpiament un moviment literari, sinó intel·lectual, tendent a la renovació de la societat àrab. Una redacció alternativa podria ser:

La Nahda o Renaixement àrab (en النهضة, an-Nahḍa, "la Renaixença") va ser un corrent intel·lectual del segle xix i inicis del segle XX tendent a la modernització de la societat àrab.

Va ser inspirada pels contactes que van tenir els àrabs amb Occident, fet que va renovar l'interès àrab per la cultura aràb clàssica. Té el seu origen a Egipte, tot i que fou preferentment desenvolupada per intel·lectuals siris i libanesos que s'hi havien instal·lat a causa de la major llibertat que els donava el règim instaurat per Muhàmmad Alí i els seus descendents al país del Nil. Des del bressol egipci, el moviment es va disseminar a altres països àrabs.

Va influir en molts aspectes de la cultura àrab, des de la religió (vegeu reformisme islàmic), fins a la política (vegeu nacionalisme àrab), passant per la literatura (vegeu literatura àrab contemporània), els mitjans de comunicació —amb el naixement de la premsa àrab— o la llengua —amb la consolidació de l'àrab estàndard.

--CarlesVA (parlem-ne) 12:05, 26 abr 2010 (CEST)[respon]

Ampliació[modifica]

Caldria repassar els nous noms (trets de la GEC, que no sembla gaire precisa en les seves tries de transcripció)--Hinio (disc.) 10:41, 10 juny 2010 (CEST)[respon]