Discussió:Sòl

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

He afegit l'apartat "Formació i perfil del sòl", així com la fotografia, perquè crec que és una informació important--Nmorale7 (discussió) 12:27, 7 jul 2008 (CEST)[respon]

Proposta de pàgina de desambiguació per a sòl[modifica]

Sòl: Acepció principal segons el Diccionari de la Llengua Catalana(cita literal en lletra cursiva).

  1. és la superfície de la terra considerada com a suport sobre el qual es mouen els homes i els animals o sobre el qual s'assenten les coses, per exemple un solar, un camp conreat, un ermot, etc.
  2. és també la superfície feta artificialment amb la finalitat que s'hi puguin moure els homes i els animals o que serveixi d'assentament a les coses, per exemple la superfície superior (la que trepitjem) d'un sostre o forjat pavimentat.
  3. en Agricultura i arts afins és la capa superficial de l'escorça terrestre, destinada al conreu.
  4. en Geologia i arts connexes com l'engenyeria, l'arquitectura etc., és la capa externa de l'escorça terrestre, originada per l'alteració de les roques sota la influència dels agents atmosfèrics i dels éssers vius.
  5. és el fons d'un atuell, d'un receptacle, etc.
  6. en el Dret, sobretot en Dret Urbanístic i per tant en Urbanisme, el sòl és un concepte jurídic que és objecte d'una classificació específica amb conseqüències sobre el seu règim jurídic (veure Pla General d'Ordenació Urbana, secció 1.1 La classificació del sòl.)

La pàgina sòl actual entenc que ha de ser secundària ja que correspòn a la 4ª accepció. S'hauria de dir Sol (geologia).

La que correspòn al Dret urbanístic o civil s'hauria de dir Sòl (Dret) o podria ser una secció de l'accepció principal (que s'ha de fer)

Finalment la pàgina Classificació del sòl podria refondre's amb la actual de sòl. Això deixaria lliure l'ennunciat per fer redirigir allí el sòl (urbanisme)

Un bon embolic que he trobat en editar secció 1.1 La classificació del sòl de la pàgina del Pla General d'Ordenació Urbana... resulta que en una secció dins de l'article principal no hi cap ni correspòn definir un concepte que és més complex.

--Vicens (disc.) 08:03, 16 gen 2013 (CET)[respon]

Tota la pàgina està mal emplaçada ja que l'accepció principal és sòl = superfície de la terra o «el terra que trepitjem» veure «...títol inequívoc que el distingeix del terme genèric o d'altres secundaris» en la secció «Criteris pels enllaços de desambiguació» a http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Ajuda:P%C3%A0gina_de_desambiguaci%C3%B3&action=edit&section=5

Crec que és més important el llibre d'estil i fer les coses be que no el «jo he arrivat el primer...» --Vicens (disc.) 15:57, 19 gen 2013 (CET)[respon]

1. Els diccionaris marquen amb un número cadascuna de les accepcions d'un mateix terme. La numeració no implica una preponderància d'una definició sobre una altra, sinó una delimitació clara de les definicions terminològiques.
2. No s'hauria de crear un article per a cadascun dels aspectes del sòl, sinó redactar un article enciclopèdic amb els diversos aspectes en diverses seccions.
3. El DIEC és el diccionari normatiu de referència per al català.
--Bestiasonica (disc.) 16:33, 28 abr 2013 (CEST)[respon]