Discussió:Sac de gemecs

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Ni xeremia ni coixinera venen definits al DIEC amb el sentit de sac de gemecs, cornamusa o gaita. Per la descripció que ens dona el DIEC la xeremia sembla més una flauta, i la coixinera en cap moment es diu què siga un instrument músical, sinò un objecte domèstic; sembla que s'en faja un ús figurat, potser reservat al argot dels músics, o potser siga una forma col·loquial.

El què és clar és que xeremia deu de ser una confusió de qui ha redactat el text.

Jo deixaria el text així:

El sac de gemecs, cornamusa o gaita és un instrument musical...

Pasqual Remolar | ¿? 20:03, 27 des 2005 (UTC)

Sí que venen al http://dcvb.iecat.net/ . També ve noia verda, que també l'havia sentit.

Encara més noms regionals: borrassa, borrec, bot de gemecs, botella, botet i bot.

EL sac de gemecs s'anomena a Mallorca Xeremies, però sempre en plural. Així, diríem que "el xeremier toca les xeremies", encara que sigui un sol músic i un sol instrument. El mot xeremia, que també existeix, designa diversos instruments, la majoria oboès renaixentistes o barrocs, tot i que a Eivissa s'aplica a uan flauta de tres forats. El mot "coixinera" era d'ampli ús al Maresme, i encara s'anomena així al sac de gemecs en aquella zona.

Origen de la gaita[modifica]

Ilustracions gens dubtoses a google

No veig per què ha de provenir d'aquest instrument en concret. La informació que hi havia la veig més acorde amb la que jo coneixia (que va ser inventat i diseminat pels romans) i també s'asembla més al que hi ha als articles de les Viquipèdies en asturià, gallec i anglès. Tinc entès que a Catalunya s'han trobat restes precristianes de sacs de gemecs. Llull · (vostè dirà) 17:29, 27 jul 2006 (UTC)

Si desmontes un sac de gemecs i agafes els tres tubs que tenen llengüeta, tens un [[Launeddas] mira més fotos i desmostat la gaita.

El Món no va començar amb els romans.

Daixò... la semblança és el nombre de tubs. I n'hi ha que en tenen un d'entrada i una altra de sortida i prou. I amb tot no entenc per què això es mereix eliminar informació en comptes de suplementar-la. Has canviat informació per suposicions. Llull · (vostè dirà) 17:50, 27 jul 2006 (UTC)

No només pel nombre de tubs, perqué són idètics amb les mateixes funcions i tots sonen gràcies a inxes de canya, un d'ells tot dos casos, el que fa de bordó, o baix continu, la té una arcaica llengüeta simple que forma part del mateix cos del tudell de canya, també la troben amb les xeremies eibisenques que no tenen sac. Jordi Coll Costa 18:08, 27 jul 2006 (UTC)

Però hi ha necessitat d'anar eliminant informació en comptes de complementar? Llull · (vostè dirà) 18:59, 27 jul 2006 (UTC)

Em sembla que no és adequat considerar sinònims la cornamusa, la gaita, el sac de gemecs, etc. "cornamusa" és una denominació genèrica d'un gran nombre d'instruments propis de llocs molt diversos, que obeeixen a característiques (forma, materials, afinació, ús, simbologia ...) que responen a noms també diferents.

Per tant el sac de gemecs és la cornamusa de Catalunya, que també té altres noms com coixinera, buna, criatura verda o altres; les xeremies són la cornamusa de Mallorca, i la gaita és la de Galícia i la d'Astúries.el comentari anterior sense signar és fet per Carlets (disc.contr.) 22:50, 19 maig 2008 (CEST)[respon]

Aquesta diferència que fa en Carlets entre el sac de gemecs i la cornamusa diria que l'he vist escrita en d'altres llocs. Miraré de buscar les referències.--Pere prlpz (discussió) 20:12, 4 jul 2008 (CEST)[respon]

En la línia del meu comentari anterior crec que l'entrada "BAGPIPES" del wikipèdia en anglès hauria de direccionar cap a l'article "CORNAMUSA" del viquipèdia en català i no pas cap a l'entrada "SAC DE GEMECS"; per les raons que ja vaig exposar. Perdó... ¿és aquest el lloc on he de fer cnstar un comentari com aquest?el comentari anterior sense signar és fet per Carlets (disc.contr.) 23:47, 1 oct 2008 (CEST)[respon]

És un bon lloc per discutir-ho. Ho he canviat a la viqui anglesa i algunes més, però no sé si els bots ho tornaran a canviar (la solució seria canviar-ho a totes). Aquí tenim un embolic considerable amb els articles i els seus interviquis. Sobretot l'article gaita trepitja força l'article cornamusa i potser s'haurien de fusionar, i falta un article sobre la xeremia entesa com a cornamusa.--Pere prlpz (discussió) 00:45, 2 oct 2008 (CEST)[respon]

La xeremia o xeremies és la cornamusa pròpia de Mallorca. En aquest territori és l'únic de l'àmbit català on l'instrument s'ha mantengut viu de manera ininterrompuda. A Mallorca s'utilitza indistintament xeremia o xeremies. El Diccionari Alcover-Moll recull l'entrada xeremia, encara que assenyala que predomina l'ús en plural. Seria absurd parlar de la gaita i no esmentar la xeremia.Rotget (disc.) 20:27, 17 set 2009 (CEST)[respon]