Discussió:Seleccions esportives catalanes

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Jo separaria Seleccions esportives de nacions/territoris sense Estat arreu del món en un article nou ja que no tracta específicament de les seleccions catalanes, sinó una visió més global.--Felato 19:31, 30 des 2005 (UTC)

Estic d'acord amb separar-ho i fer-hi un enllaç --Puigalder 19:10, 02 abr 2006 (UTC)
Separo en dos articles.--Felato 13:44, 13 jul 2006 (UTC)

Neutralitat[modifica]

Aixo ha de ser un article, no un alegat a favor de les seleccions esportives catalanes. Per exemple, una frase que podria figurar com a exemples de no neutralita: Però malgrat els " buits legals " en els estatuts d'algunes federacions, pel que fa a la necessitat de ser un Estat per tal de que una federació hi sigui admesa, de nou les pressions polítiques en han portat algun que altre desengany darrerament. Xevi 22:54, 25 mar 2006 (UTC)



Els fragments que he escrit jo, entenc que són neutrals. Però m'agradaria que si hi ha algú que ho hi està d'acord ho comenti. Xevi, pel que diud imagino que el que no trobes neutral és el primer paràgraf. Jo NO sóc l'autor, però proposo un redactat alternatiu més neutre i amb alguna falta d'ortografia corregida. (He intentar respectar al màxim el text original del/s que ho va/n escriure).


Seleccions catalanes[modifica]

"Les seleccions esportives catalanes són les formacions que han competit, tant a nivell d'Estat Espanyol com internacionalment, sota la jurisdicció de les respectives Federacions Catalanes. Actualment molt poques seleccions catalanes estan reconegudes internacionalment, per la qual cosa la majoria només poden jugar partits amistosos a aquest nivell i competir oficialment com a seleccions autonòmiques en competicions organitzades per les respectives Federacions Espanyoles. Sovint aquestes competicions inter-autonòmiques es reserven a les categories inferiors.

Malgrat la tradicional negativa al reconeixement internacional de les seleccions catalanes per part de grups de pressió de l'Estat (federacions, govern, partits polítics, mitjans de comunicació i fins i tot societat civil), en els darrers anys ha aparegut la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, amb Xavier Vinyals al capdavant des de maig de 2005, que teballa pel reconeixent internacional de les federacions catalanes, tal com ja havia succeït abans de la Guerra Civil Espanyola, quan algunes federacions catalanes competien oficialment. Actualment hi ha uns 50 "països esportius " al món, incloent-hi Catalunya, que participen en competicions oficials en determinades modalitats esportives sense tenir Estat propi. Aquesta circumstància, juntament amb l'esmentada tradició històrica, la voluntat de ser de part de la societat catalana i sobretot al fet que són les federacions internacionals -i no els Estats- les que reconeixen o no a les federacions territorials, és el que ha possibilitat el reconeixement d'algunes federacions catalanes, i per tant de les respectives seleccions. Tot i que pressions polítiques ho hagin aconseguit impedir en altres casos."

Hi estic d'acord completament en que no es respecta la neutralitat i tampoc la visió del narrador. Ha de ser en 3a persona omniscient. Per exemple:de nou les pressions polítiques en han portat algun que altre desengany darrerament.Tot i la variabilitat del context polític de cada època, res ni ningú no va poder aturar la força de l'esport a casa nostra entre d'altres. Cal dir que encara hi ha gent que no entén que l'enciclopèdia és per aprendre i informar-se, no per divulgar idees.

Història[modifica]

Les seleccions catalanes van ser en molts esports les pioneres a l'Estat Espanyol en crear-se abans que les corresponents federacions espanyoles, i en alguns casos competir internacionalment.
En el decurs del primer terç del segle xx es va produir l'esclat definitiu de l'esport a Catalunya. Tot i la variabilitat del context polític de cada època, res ni ningú no va poder aturar la força de l'esport a casa nostra. La progressiva dinamització de la pràctica esportiva, entesa com a element d'oci i de salut, féu aparèixer tot tipus d'entitats que fomentaven l'esport a la majoria de comarques catalanes. Paral·lelament, es creaven associacions o federacions amb la voluntat d'aglutinar esforços i compartir vivències. Així, ja l'any 1900 es funda la Federació Catalana de Futbol; el 1903, la de Tennis; el 1915, la d'Atletisme; el 1922, la d'Esgrima i la d'Hoquei sobre herba; el 1924, la de Lluita; el 1925, la de Bàsquet; el 1929, la de Beisbol, etc. Totes aquestes associacions tenen un nexe comú: són pioneres a l'Estat espanyol. Amb altres paraules, són predecessores de les federacions espanyoles.

--Puigalder 23:45, 27 mar 2006 (UTC)

ja que em demanes comentaris sobre el text: home, el nou redactat millora alguns dels punts mes flagrants de l'article original, pero crec que continua essent "subtilment" no neutral. Hi ha molta cosa que es interpretacio: "tradicional negativa...", "gracies a la voluntat de ser...". Personalment, crec que son molt millors els redactats que van al gra i donen els fets amb el minim d'interpretacio, sobretot si es la introduccio. En tot cas es el que jo en penso, pero tampoc tinc temps de posar-me a refer l'article, i tb estaria be que altra gent hi digues la seva. Xevi 20:40, 2 abr 2006 (UTC)

Taiwan[modifica]

Això de considerar Taiwan una nació sense estat sona una mica a broma, no? --83.32.67.96 15:23, 2 jul 2006 (UTC)

Seleccions catalanes reconegudes internacionalment[modifica]

Per què a l'edició en espanyol apareixen 12 seleccions i a la en català només 9? Aquestes són les diferències:

Català:

   * 2.1.3 Curses de muntanya
   * 2.1.9 Bitlles i Bowling

Espanyol:

   * 2.5 Carreras de montaña, esquí de montaña y escalada deportiva
   * 2.6 Icestock
   * 2.9 Kickboxing
   * 2.10 Taekwondo
   * 2.11 Kárateel comentari anterior sense signar és fet per Julialecat (disc.contr.) 12:52, 29 jul 2008 (CEST)[respon]