Discussió:Tadjikistan

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Quins noms de la capital són correctes?[modifica]

  • Duixanbe
  • Dushanbe
  • Dušanbe

Pere

Hola! A la versió de la GEC que he pogut consultar diu Dušanbe. --BSerra 18:19 5 jul, 2005 (UTC)

"Duixanbe", que en tadjik vol dir "dilluns", crec que seria la forma més convenient per tenir l'entrada principal, ja que és la transcripció directa catalana de la forma tadjik, escrita en alfabet ciríl·lic. "Dushanbe" és la transcripció més habitual però basada en el sistema de transliteració anglès, i "Dusˇanbe" és més aviat una transcripció fonètica. En la pràctica, crec que el més pràctic és la transcripció catalanitzada del so de la xeix (com també en altres topònims transliterats del ciríl·lic: Bixkek, Aixkhabad,etc.). En alemany ho fan a l'alemanya (Duschanbe), en neerlandès a la neerlandesa (Doesjanbe), en polonès a la polonesa (Duszanbe), en portuguès també ho solen adaptar (Duchambe), també en suec (Dusjanbe), en francès (Douchanbé), etc. En espanyol no, perquè no tenen aquest so, i l'escriuen directament a l'anglesa. Per tant, Duixanbe, fent redireccions des de les altres formes. Enric 07:39 6 jul, 2005 (UTC)

Aclariment[modifica]

Algú podria explicar-me aquesta frase?

«Les últimes eleccions van ser el 2005 i, com en totes les anteriors, hi ha hagut observadors internacionals que creuen que es van produir.»

Quina cosa creuen els observadors que es va produir? Les eleccions? --81.38.179.81 19:08, 18 ag 2007 (CEST)

He eliminat la referència als observadors. --81.38.179.81 14:41, 21 ag 2007 (CEST)

Un altre aclariment?[modifica]

A l'article es diu que: «Encara que els tadjiks i els uzbeks són classificats avui com a ètnies diferents, aquest és, lingüísticament, un fenomen relativament nou i té el seu origen en la conquesta de l'Àsia Central per part de l'Imperi Rus en el segle XIX.» Bàsicament això és fals. El tadjik és una forma del persa, una llengua indoeuropea, i l'uzbek és una llengua turquesa. Ho elimino. Però estaria bé que algú s'ho mirés, per què potser volia dir alguna cosa. --81.38.179.81 22:24, 18 ag 2007 (CEST)