Historia de la vida del Buscón, llamado Don Pablos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: El Buscón)
Infotaula de llibreHistoria de la vida del Buscón, llamado Don Pablos
(es) Historia de la vida del Buscón, llamado don Pablos Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorFrancisco de Quevedo Modifica el valor a Wikidata
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEspanya, 1626 Modifica el valor a Wikidata
Creació1604
Dades i xifres
Gèneresentimental novel (en) Tradueix i sàtira Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióEspanya Modifica el valor a Wikidata
Goodreads work: 3581691 Goodreads book: 3539675

Historia de la vida del Buscón, llamado Don Pablos, o simplement El Buscón, és una novel·la picaresca escrita el 1626 per Francisco de Quevedo.[1] El seu protagonista busca pujar d'esglaó social servint diversos amos, però no ho aconsegueix pels prejudicis socials i per la manca d'ètica imperant. La novel·la retrata alguns grups predilectes de Quevedo, com els clergues o els estudiants, buscant un efecte humorístic. Aquesta paròdia està reforçada pels jocs de paraules, típics del conceptisme barroc i per la presència d'argot i acudits populars.

Argument[modifica]

Pablos és un nen fill de lladre i bruixa que entra a servir un mestre avar que el fa passar gana des de ben petit. Comença anant a escola, on pateix les burles dels companys, fins que ha de tornar a casa seva, esdeveniment que posa fi al primer llibre de la novel·la De camí coneix diversos personatges estrafolaris i s'adona que la corrupció està present a tots els estaments socials. Pot recollir l'herència, ja que el seu pare ha estat ajusticiat i la seva mare està a la presó. Malgrat l'oferiment d'un oncle de fer-se botxí, Pablo abandona el poble i aquest nou canvi és el final del segon llibre. Llavors decideix associar-se a una banda de delinqüents, amb els que pot viure bé fins que són detinguts. Suborna el carceller per escapar i amb el botí que encara conserva, es fa passar per un noble ric. Les aparences li permeten apropar-se a una dama a qui demana la mà, però és descobert i de nou ha de fugir, vivint diverses aventures en el procés. Aleshores es trasllada al sud amb la intenció d'embarcar cap Amèrica i intentar fer una nova vida. El llibre tercer acaba amb la constatació que el canvi de fortuna és impossible.

Referències[modifica]

  1. Cabo Aseguinolaza, Fernando (2011). La vida del Buscón (Francisco de Quevedo). Barcelona: Círculo de Lectores/Real Academia Española. ISBN 978-84-672-3532-6