Electròcit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Peix torpedo mostrant la localització de l'òrgan elèctric i els electròcits apilats.

L'electròcit, (òrgan elèctric, electroplaca) és un òrgan miogènic comú a tots els peix gat utilitzat per a generar un camp elèctric.

Electròcits[modifica]

L'electròcit és una cèl·lula usada pels peixos torpediniformes, Electrophorus electricus (anguila elèctrica) i altres peix gat per a l'electrogènesi i l'electrorrecepció. Són cèl·lules amb forma de discs que estan disposades en una seqüència de manera similar a una bateria elèctrica. Poden tenir milers d'aquestes cèl·lules, produint cadascuna 0,15 V. Les cèl·lules funcionen per bombeig positiu d'ions sodi i potassi fora de la cèl·lula, vía transport de proteïnes potenciat per l'ATP. Els electròcits postsinàpticament, treballen com un teixit muscular. Tenen el receptor nicotínic acetilcolina.

Per a descarregar els electròcits en el moment correcte, l'anguila elèctrica utilitza el seu nucli disparador, un nucli de neurones.

Localització[modifica]

En els Torpediniformes elèctrics (rajada torpedo), les electroplaques es troben prop dels músculs pectorals i de les brànquies. En tots els altres peixos elèctrics estan prop de la cua.