Elisa McCausland

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaElisa McCausland
Biografia
Naixement29 setembre 1983 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Complutense de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, crítica, investigadora Modifica el valor a Wikidata
OcupadorEl Salto
Píkara Magazine Modifica el valor a Wikidata
Premis

Elisa McCausland (Madrid, 29 de setembre de 1983) és una periodista, crítica i investigadora espanyola especialitzada en cultura popular i feminisme. Al novembre de 2018, va rebre el premi Ignotus en la categoria d'assaig pel seu llibre Wonder Woman: El feminisme com superpoder.

Trajectòria[modifica]

Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) el 2006, McCausland segueix vinculada a el món de l'acadèmia com a investigadora i on està desenvolupant la seva tesi doctoral al voltant de l'arquetip de la superheroïna.[1]

Com a redactora, escriu sobre còmic des de 2013 al diari Diagonal (actualment El Salto). El 2014 va començar a col·laborar també amb la revista digital CuCo Cuadernos de Cómic així com amb Pikara Magazine i, un any després, el 2015, amb Caní. També ha col·laborat de manera puntual amb eldiario.es, Rockdelux, Jot Down, Caiman, Cuadernos de Cine o Dirigido por entre altres publicacions.[2]

McCausland també treballa dins del món de la ràdio i el podcàsting. Des de 2013, com a part del col·lectiu Sangre Fucsia, col·labora en la seva fanzine sonora feminista on participa parlant de còmic i feminisme. Des 2014, col·labora en el podcast Rock & Comics amb la secció "Transmutaciones Postheroicas", on aborda el potencial subversiu de la superheroïna, A més, dirigeix i condueix el programa mensual Isla Paraíso per la ràdio en línia de El Estado Mental des 2015.[3]

En 2014, va fundar al costat de la il·lustradora Carla Berrocal, la historietista Ana Miralles i l'autora Marika Vila el Col·lectiu de Autoras de Cómic (AC) per lluitar per la igualtat i contra el sexisme en el món de la vinyeta.[4] Com a part de la lluita d'aquesta organització per la visibilització d'autores de còmic, al novembre de 2016, McCausland comissariar al costat de Carla Berrocal l'exposició Presentes: Autoras de cómic de ayer y de hoy. El projecte, que va comptar amb el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), va publicar a més un llibre amb les biografies de 52 autores de còmic espanyoles oblidades per la història.

El seu assaig Wonder Woman: El feminismo como superpoder (2017) va tenir un gran impacte des del moment del seu llançament i va rebre molt bones crítiques. Així, al setembre de 2018, va rebre el premi de la crítica a la Millor Obra Teòrica a les Jornades del Còmic d'Avilés que organitza la revista d'informació sobre còmic Dolmen. [5] I, al novembre de el mateix any, l'Associació Espanyola de Fantasia, Ciència Ficció i Terror (AEFCFT) va concedir a McCausland el premi Ignotus en la categoria d'assaig.

El 2019 va publicar al costat de Diego Salgado Supernoves. Una historia feminista de la ciencia ficción audiovisual, un recorregut amb perspectiva de gènere a través de la història de l'audiovisual fantàstic.[6]

Obra[modifica]

Referències[modifica]

  1. Schwartz, Alejandro «Elisa McCausland» (en castellà). [Consulta: 19 novembre 2018].
  2. «Elisa McCausland | ACDCómic, Asociación de Críticos y Divulgadores de Cómic de España». www.acdcomic.es. Arxivat de l'original el 2018-09-14. [Consulta: 19 novembre 2018].
  3. «Elisa McCausland» (en castellà). elestadomental.com. [Consulta: 19 novembre 2018].
  4. «Susanna Martín: "Es muy necesario reivindicar a las autoras de cómic'». RTVE.
  5. «XVIII PREMIOS DE LA CRÍTICA – Dolmen Editorial» (en espanyol europeu). dolmeneditorial.com. [Consulta: 19 novembre 2018].
  6. Franch, Ignasi. «'Supernovas': cuando la ciencia ficción revisada en clave feminista aporta claves sobre nuestro presente» (en castellà). elDiario, 30-11-2019. [Consulta: 28 juliol 2020].
  7. «Yo soy más de series | Esdrújula» (en espanyol europeu). www.esdrujula.es. Arxivat de l'original el 2019-12-10. [Consulta: 19 novembre 2018].
  8. «Los héroes están muertos: Heroísmo y villanía en la televisión del nuevo milenio – Dolmen Editorial» (en espanyol europeu). dolmeneditorial.com. [Consulta: 19 novembre 2018].
  9. «Batman desde la periferia» (en anglès). http://www.alphadecay.org. [Consulta: 19 novembre 2018].
  10. «Radiografías de una explosión « Modernito Books» (en anglès). modernitobooks.com. [Consulta: 19 novembre 2018].
  11. «Los Vengadores: Poder absoluto – Dolmen Editorial» (en espanyol europeu). dolmeneditorial.com. [Consulta: 19 novembre 2018].

Enllaços externs[modifica]