Vés al contingut

Elizaphan Ntakirutimana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaElizaphan Ntakirutimana
Biografia
Naixement1924 Modifica el valor a Wikidata
Kibuye (Ruanda) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 gener 2007 Modifica el valor a Wikidata (82/83 anys)
Arusha (Tanzània) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Adventista del Setè Dia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópastor evangèlic Modifica el valor a Wikidata
Altres
Condemnat percrim contra la humanitat Modifica el valor a Wikidata

Elizaphan Ntakirutimana (Kibuye (Ruanda), 1924 – Arusha, Tanzània, 22 de gener de 2007) va ser un pastor de l'Església Adventista del Setè Dia a Ruanda i va ser el primer sacerdot en ser condemnat pel seu paper en el genocidi de Ruanda.

El febrer de 2003 el Tribunal Penal Internacional per a Ruanda va trobar Ntakirutimana i eal seu fill, el doctor Gérard, un metge que havia acabat el treball de postgrau als Estats Units abans de tornar a Ruanda, culpablea de genocidi comès a Ruanda el 1994. El Tribunal va considerat provat, més enllà d'un dubte raonable, que Ntakirutimana, que pertanyia a l'ètnia hutu, havia transportat atacants armats al complex Mugonero, on van matar a centenars de refugiats tutsis. Ntakirutimana va ser sentenciat a 10 anys de presó.[1] Va ser condemnat a la base de narracions presencials. Algunes de les conviccions van ser anul·lades en cas d'apel·lació, però la sentència no va ser modificada. Va ser alliberat el 6 de desembre de 2006 després de complir 10 anys sota arrest o a presó i va morir al mes següent.

Una carta dirigida a Ntakirutimana pels pastors tutsis adventistes del setè dia, que va mostrar l'autor Philip Gourevitch, va proporcionar el títol del llibre de 1998 de Gourevitch We Wish to Inform You That Tomorrow We Will Be Killed with Our Families. El llibre acusa a Ntakirutimana de complicitat en la mort dels refugiats.

Elizaphan Ntakirutimana va morir el 22 de gener de 2007, als 82 anys.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Guilty of Murder Retrieved August 10, 2018
  2. «ICTR Press Release». Arxivat de l'original el 2014-08-14. [Consulta: 4 desembre 2018].

Enllaços externs[modifica]