Emperadriu Liang Na

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEmperadriu Liang Na
Biografia
Naixement116 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort150 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (33/34 anys)
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeEmperador Shun de Han Modifica el valor a Wikidata
PareLiang Shang (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansLiang Ji, Liang Buyi (en) Tradueix i Empress Liang Nüying (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Liang Na o Shunlie, literalment "l'amable i reeixida emperadriu", (116–150) va ser una emperadriu de la Dinastia Han Oriental. El seu marit era l'Emperador Shun de Han. Ella més tard va servir com a regent del seu fill l'Emperador Chong, i pels dos emperadors posteriors de les línies col·laterals, l'Emperador Zhi i l'Emperador Huan. Com a emperadriu vídua i regent, semblava ser diligent i honesta, però confiava massa en el seu germà violent i corrupte Liang Ji, la naturalesa autocràtica del qual finalment el va arrossegar a fer un cop d'estat a l'Emperador Huan després de la mort de l'Emperadriu Vídua Liang, cosa que va portar a la destrucció del clan Liang.[1]

Família[modifica]

La futura emperadriu naixeria en el 116. El seu pare era Liang Shang (梁商)—un oficial honest que va ser també el Marquès de Chengshi, sent el net d'una germà de la Consort Liang, la mare de l'Emperador He. Liang Na va ser descrita com diligent en l'artesania i la costura, i també en la història i els clàssics confucians, com una nena.

En el 128, quan ella tenia 12 anys, tant ella com la seva tia van ser seleccionades per ser consorts imperials de l'Emperor Shun. (l'Emperador Shun tenia 13 anys. Ella n'era la consort afavorida de l'Emperador, però sovint rebutjava ofertes per tenir relacions sexuals amb l'emperador, raonant que un emperador havia de ser equitatiu i donar-li oportunitats a altres consorts.) L'Emperador Shun va quedar impressionat amb la seva grandesa. En el 131, quan l'emperador s'estava considerant la creació d'una emperadriu, inicialment considerava demanar-li orientació als Déus i sortejar-lo entre les seves quatre consorts favorites, però després que els funcionaris el dissuadiren del sorteig, ell va considerar a la Consort Liang la més virtuosa, així que la va fer emperadriu a inicis del 132.[2]

Successions[modifica]


Precedit per:
Emperadriu Yan Ji
Emperadriu de la Dinastia Han Oriental
132-144
Succeït per:
Emperadriu Liang Nüying

Referències[modifica]

  1. Pirazzoli-T'Serstevens, Michèle; Bujard, Marianne; Chaussende, Damien. Les dynasties Qin et Han: 221 av. J.-C.-220 apr. J.-C. Paris: les Belles lettres, 2017. ISBN 978-2-251-44638-7. 
  2. Miles, Rosalind; Cross, Robin. Warrior Women: 3000 Years of Courage and Heroism (en anglès). Quercus, 2012. ISBN 0857380818. 

Bibliografia[modifica]