Pujol d'Orpinell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaPujol d'Orpinell
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaCarme (Anoia), Mediona (Alt Penedès) i Orpí (Anoia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 30′ N, 1° 36′ E / 41.5°N,1.6°E / 41.5; 1.6
Dades i xifres
Altitud736,4[1]

El Pujol d'Orpinell és una muntanya de 736 metres que es troba entre els municipis de Mediona a l'Alt Penedès i de Carme, la Llacuna i Orpí a l'Anoia.

Al cim s'hi troba un vèrtex geodèsic (referència 276120001).

Jaciment arqueològic[modifica]

Al mateix Pujol d'Orpinell, al vessant sud-est, a 736 m.s.n.m, es localitza el que s'ha interpretat com un lloc d'explotació o treball del sílex que, per les tècniques emprades en les eines localitzades d'aquest material, s'ubica cronològicament en la franja Paleolític Superior - Epipalolític - Neolític (11.000 - 2.200 abans del present). Aquest espai apareix representat en l'Atlas de Prehistoria d'Amador Romaní,[2] i per tant ja era conegut a principis del segle passat, no obstant, s'hi ha documentat activitats "d'afeccionats" i clandestins a l'espai que fan que la història de la troballa sigui incerta.

Materials arqueològics[modifica]

Els materials descrits en l'Atles de Prehistoria d'Amador Romaní i a les notes inèdites de Pere Giró sols informen de la presència d'eines lítiques "genèriques" descrites com a ascles sense retocar o gratadors, tal com podem apreciar al Museu Municipal de Mediona. Així, la manca d'excavacions i l'amplitud cronològica en la que les eines lítiques localitzades foren emprades (Paleolític Superior - Neolític) fan que aquest espai encara s'hagi d'investigar per a poder descriure'l i interpretar correctament.[3]

Referències[modifica]

  1. Altituds preses del Mapa Topogràfic de Catalunya 1:10.000 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya
  2. Romaní Guerra, Amador. Atles de Prehistòria.. Manuscrit inèdit, 1905-1923, p. 220 - 221. 
  3. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura «Inventari del Patrimoni Cultural Immoble. Patrimoni Arqueològic.». Número de registre 4134.