Estany de l'Estany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaEstany de l'Estany
TipusPla agrícola, antic estany
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administratival'Estany (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 52′ N, 2° 07′ E / 41.87°N,2.12°E / 41.87; 2.12
Conca hidrogràficaEl Llobregat
Dades i xifres
Altitud863 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície0,5 ha Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Temperatura mitjana anual2,3-21,5

L'estany de l'Estany és un paratge del terme municipal de l'Estany, a la comarca natural del Moianès.[1] És una antiga zona humida que va ésser dessecada al segle xvi per l'obertura de recs de drenatge i transformada en camps de conreu. L'estany va donar nom al municipi, ja que es troba al costat del nucli urbà, i apareix fins i tot a l'escut d'aquesta població. Es tractava d'una cubeta endorreica que recollia les aigües d'escorrentia i d'aflorament de l'aqüífer, donant lloc a un estanyol d'una superfície màxima de 7,6 hectàrees,[2] que avui s'ha reduït a poc més de mitja hectàrea.[3]

L'Estany de l'Estany, respecte del terme de l'Estany

L'obertura de l'anomenat Rec de les Nogueres impedeix actualment la inundació de la zona. Tanmateix, durant episodis de fortes precipitacions el rec no evita l'estanyament de l'aigua i l'estany reapareix amb caràcter temporal. La zona conserva unes poques mostres de flora i fauna associada a les zones humides al rec de les Nogueres (càrexs, bogues, alguns salzes aïllats, etc.).

La recuperació de l'estany és factible —exceptuant l'extrem N, on s'ha construït una instal·lació esportiva municipal— i més tenint en compte que el plantejament municipal qualifica la zona de protecció especial. Actualment hi ha un projecte impulsat per l'Ajuntament de l'Estany i l'Agència Catalana de l'Aigua, que té per objectiu recuperar l'estany. La zona és travessada per diverses línies elèctriques que caldria desviar. Hi ha una font al límit SW.[2]

L'indret està situat a la part central del terme municipal, al sud-est del poble de l'Estany. És a llevant i al nord-est del Raval del Prat i a ponent del Serrat de l'Horabona, a migdia del poble de l'Estany. El travessa la carretera C-59.

Referències[modifica]

  1. «L'Estany de l'Estany i el seu entorn». Institut de Cartografia de Catalunya. [Consulta: 3 juny 2017].
  2. 2,0 2,1 «Estany de l'Estany». Inventari de zones humides de Catalunya. Generalitat de Catalunya - Departament de Medi Ambient i Habitatge, desembre 2006, pàg. 370.
  3. «96. Estany de l'Estany» (pdf). Annex IV: descripció de les característiques limnològique de les masses d'aigua utilitzades en el càlcul de l'índex QAELS. Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 4 juny 2017].