Febre aftosa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Febre aftosa
Classificació i recursos externs

Lesions típiques al voltant de la boca en un nen d'11 mesos
CIM-10 B08.4
CIM-9 074.3
DiseasesDB 5622
MedlinePlus 000965
eMedicine dermo/175

La febre aftosa (en anglès hand, foot and mouth disease abreujada com HFMD) és una lleu malaltia viral, els símptomes principals són dolor a la boca i presència de petites butllofes, nafres o aftes. Hi ha dos tipus de virus que la poden causer, el virus coxsackie i l'Enterovirus. No ha de ser confosa amb l'altra febre aftosa o glossopeda, que és una afecció del bestiar i que probablement és molt més coneguda per la majoria de la població.

Epidemiologia[modifica | modifica el codi]

Ataca especialment els nens que comencen a caminar, encara que pot aparèixer a qualsevol edat. Això passa particularment quan fa calor, normalment a l'estiu o a principis de la tardor.

Les dones durant l'embaràs han d'evitar exposar-se a la febre aftosa, atès que aquesta pot causar una infecció viral més greu en la criatura que ha de nàixer i alhora possibles defectes de naixement. Hom considera, però, que el risc és petit perquè la majoria de les dones ja s'han immunitzat contra aquesta malaltia en les primeres etapes de la infància.

Senyals i símptomes[modifica | modifica el codi]

Els símptomes de la febre aftosa comencen de tres a sis dies després d'haver-hi estat exposat. Inicialment, són els següents:

  • Febre baixa (de 37,5°C a 39°C )
  • Pèrdua de gana
  • Mal a la boca
  • Sensació de malaltia no localitzada

Passats un parell de dies, comencen a aparèixer butllofes petites (de 2 mm a 4 mm de diàmetre) però d'aspecte normal, envoltades d'una àrea petita de coloració vermellosa.

Apareixen generalment als llocs següents:

  • Al voltant de la boca formant unes ulceracions poc profundes però doloroses.
  • A les palmes de les mans i a les plantes dels peus, en la majoria dels nens en edat preescolar i en 10% dels adults.
  • Amb menys freqüència, a les natges, a la part superior de braços i cames i als genitals.

Tractament[modifica | modifica el codi]

No existeix cap tractament específic per a la febre aftosa. Els símptomes concrets, com la febre o el mal de les butllofes, poden ser alleujats amb l'ús de medicaments, encara que la majoria de les butllofes desapareixen sense ulcerar, rebentar ni deixar cicatrius. Molts metges consideren que la febre aftosa és una malaltia vírica que ha de fer el seu curs i és per això que, un cop diagnosticada, no recepten cap medicament per al pacient llevat que la infecció sigui severa. Hom sol recomanar que al nen afectat se'l deixi reposar a casa fins que la infecció cedeixi, ajudant-se si cal de medicaments reductors de febre o de banys tebis, que també serveixen per a fer-la baixar.

Sols alguns pacients, molt pocs, requereixen rebre atenció a l'hospital, i això principalment a causa de complicacions neurològiques com ara l'encefalitis o la meningitis, d'edemes aguts de pulmó o d'hemorràgies pulmonars.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Febre aftosa
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Febre aftosa