Febre aftosa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Febre aftosa
Classificació i recursos externs

Lesions típiques al voltant de la boca en un nen d'11 mesos
CIM-10 B08.4
CIM-9 074.3
DiseasesDB 5622
MedlinePlus 000965
eMedicine dermo/175

La febre aftosa (en anglès hand, foot and mouth disease abreujada com HFMD) és una lleu malaltia viral, els símptomes principals són dolor a la boca i presència de petites ampolles, nafres o aftes. Els dos tipus de virus que la causen són el Coxsackie virus i el Enterovirus. No ha de ser confosa amb l'altra febre aftosa o glossopeda, que és una afecció del bestiar i que probablement és molt més coneguda pel públic.

Epidemiologia[modifica | modifica el codi]

Ataca especialment als nens que comencen a caminar, encara que pot aparèixer a qualsevol edat. Això passa particularment quan fa calor, normalment a l'estiu o a principis de la tardor.

Les dones en estat d'embaràs han d'evitar exposar-se a la febre aftosa, ja que aquesta pot causar una infecció viral més greu en el nen que encara no ha nascut i, amb ella, possibles defectes de naixement. No obstant això el risc és petit, ja que es creu que la majoria de les dones s'han immunitzat contra aquesta malaltia en les primeres etapes de la infància.

Signes i símptomes[modifica | modifica el codi]

Els símptomes de la febre aftosa comencen de tres a sis dies després d'estar exposat a ella i, inicialment, són:

  • Febre baixa (de 37,5-39 °C).
  • Pèrdua de gana.
  • Dolor a la boca.
  • Sentiment de malaltia no localitzada.

Passats un parell de dies, comencen a aparèixer butllofes petites però d'aspecte normal. Aquestes poden variar de mida, des de 2 a 4 mm. Aquestes ampolles estan envoltades d'una àrea petita de coloració vermellosa.

Apareixen generalment
  • A la boca, formant algunes ulceracions poc profundes i doloroses.
  • A les palmes de les mans i a les plantes dels peus, en la majoria dels nens en edat preescolar i en un deu per cent dels adults.
  • Amb menys freqüència, en les natges, a la part superior dels braços i de les cames o als genitals.

Tractament[modifica | modifica el codi]

No existeix tractament específic per la malaltia de mans, peus i boca. símptomes individuals, com la febre o el dolor de les butllofes poden ser alleujats amb l'ús de medicaments, encara que la majoria de les butllofes desapareixen sense ulcerar, trencar o deixar cicatrius. La febre aftosa és una malaltia vírica que ha de seguir el seu curs; molts doctors no recepten medicaments, llevat que la infecció sigui severa. És usualment recomanable que al nen afectat se'l deixi reposar a casa fins que la infecció cedeixi. Els reductors de febre ajudaran a controlar les altes temperatures. Banys tebis també serveixen per baixar la temperatura.

Només una petita minoria dels pacients requereix atenció d'hospital, principalment producte de complicacions neurològiques, tal com l'encefalitis, la meningitis, els edemes aguts de pulmó o les hemorràgies pulmonars.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Febre aftosa
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Febre aftosa