Finalissima 2022

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infobox sports competitionFinalíssima 2022
Imatge
Nom en la llengua original(en) 2022 Finalissima Modifica el valor a Wikidata
TipusCompetició esportiva
EsportFutbol
OrganitzadorUEFA i CONMEBOL
Participants
Localització  i  Dates
LocalitzacióWembley Stadium, Londres
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Número d'edició3  (2022) Modifica el valor a Wikidata
Competició

ÀrbitrePiero Maza Modifica el valor a Wikidata
Primer llocArgentina Modifica el valor a Wikidata

Es va anomenar Finalissima a la tercera edició de la Copa Artemio Franchi, o Copa de Campions Conmebol-UEFA, que es disputa entre el guanyador de la Copa Amèrica i l'Eurocopa.[1] Va ser la tercera edició del torneig després que se n'haguessin fet dues edicions anteriors, els anys 1985 i 1993. Aquesta edició, com les seves predecessores, no compta com a títol oficial per a la FIFA.

L'enfrontament va tenir lloc l'1 de juny de 2022, entre Itàlia i l'Argentina, seleccions que actualment són campions de les seves respectives confederacions el 2021.[2] Es va disputar en l'estadi de Wembley, a Londres, seu també de l'oficina conjunta, que s'encarrega de coordinar els projectes d'interès comú. Amb aquesta edició, es va torna a disputar un torneig o copa entre seleccions de diferents continents a part del Copa Mundial de Futbol, després de la desaparició de la Copa Confederacions de la FIFA, que va tenir la seva última edició a Rússia 2017.[3]

Antecedents[modifica]

El 12 de febrer de 2020, la UEFA i la Conmebol van signar un acord d'enteniment destinat a millorar la cooperació entre les dues organitzacions. Com a part de l'acord, un comitè conjunt UEFA-CONMEBOL va examinar la possibilitat d'organitzar partits intercontinentals europeu-sud-americans, tant per a futbol masculí com femení. El 28 de setembre de 2021, la UEFA i la Conmebol van confirmar que els guanyadors del Campionat d'Europa de la UEFA i de la Copa Amèrica s'enfrontarien en un partit intercontinental, inicialment per un període de tres edicions a partir de 2022. La primera edició es va confirmar per a l'any 2022. El 15 de desembre de 2021, la UEFA i la Conmebol van signar novament un nou acord d'enteniment fins a 2028, que inclou disposicions específiques com la creació d'una oficina conjunta a Londres i la possible organització de diversos esdeveniments futbolístics addicionals. Es va confirmar que el partit d'aquest torneig es duria a terme a Londres l'1 de juny de 2022 en l'estadi de Wembley. Finalment, en aquest acord, es va estipular el nou nom del torneig, com a Copa de Campions de la UEFA-Conmebol en reemplaçament de Copa Artemio Franchi. Per a aquesta edició la UEFA publicita el torneig com la Finalissima 2022.

Seleccions participants[modifica]

Equip Via de classificació Data de classificació Participacions Última participació Millor participació anterior

Itàlia
Campió de l'Eurocopa 2020 (2n títol) 11 de juliol 1 Debutant Debutant

Argentina
Campió de la Copa Amèrica 2021 (15è títol) 10 de juliol 2 1993 Campió 1993.

Final[modifica]

Itàlia 0 - 3 Argentina
Informe Lautaro Javier Martínez Gol 28'
Ángel Fabián di María Gol 45+1'
Paulo Dybala Gol 90+4'
Estadi Wembley Stadium, Londres
Assistència 87112 espectadors
Àrbitre Piero Maza

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]