Finsen (cràter)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreFinsen

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipuscràter d'impacte i cràter lunar Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicLluna Modifica el valor a Wikidata
EpònimNiels Ryberg Finsen Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades42° 17′ S, 177° 43′ O / 42.29°S,177.72°O / -42.29; -177.72 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre73 km Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleLQ24 Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature1959 Modifica el valor a Wikidata

Finsen és un cràter d'impacte que es troba a l'hemisferi sud de la Lluna, a prop del meridià central de la cara oculta. S'insereix a l'exterior del sud-est del cràter Leibnitz. Les ejeccions de Finsen cobreixen la part sud-est de la plataforma interior de Leibnitz. Al sud-oest de Finsen apareix un altre cràter, el cràter Von Kármán, en part coberta per Leibnitz.

Es tracta d´un cràter d´impacte relativament jove, amb un perfil ben definit que no ha estat erosionat de forma significativa per impactes posteriors. El perímetre és circular, però una mica desigual al llarg de la vora, amb nombrosos sortints cap a l'exterior excepte al nord i nord-oest. La paret interior s'ha desplomat en alguns llocs, produint una vora aguda a la meitat sud. També hi ha un bon nombre de terrasses curtes al llarg de la paret interior.

La paret interna és més ampla cap al nord, per la qual cosa la plataforma interior (relativament anivellada) està lleugerament desplaçada cap al sud. Al punt mitjà del cràter apareix una formació de pic central, amb una longitud aproximada de 15 km. Aquest pic central té una albedo més alta que el sòl o la vora circumdant, donant-li un aspecte lluminós. No hi ha impactes significatius al llarg de la vora del cràter o al seu interior.

Cràters satèl·lit[modifica]

Per convenció aquests elements són identificats en els mapes lunars posant la lletra en el costat del punt central del cràter que està més proper a Finsen.

Finsen Coordenades Diàmetre
C 40° 36′ S, 175° 48′ O / 40.6°S,175.8°O / -40.6; -175.8 (Finsen C) 26 km
G 43° 00′ S, 175° 18′ O / 43.0°S,175.3°O / -43.0; -175.3 (Finsen G) 33 km

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]