Francesc Llot i Ribera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancesc Llot i Ribera
Biografia
Naixementsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Província del Rosselló Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata

Francesc Llot i Ribera (Rosselló, segle xvii) va ser un escriptor del Rosselló molt vinculat a Rigardà, un municipi del Conflent.

Biografia[modifica]

Era batxiller en arts i doctor en dret a Perpinyà quan, el 1649, compongué el Llibre de la primera missa i de la fundació de la confraria del Roser. Aquesta obra manuscrita descrita per l'abbé Torreilles[a] mostra aspectes de la vida i els costums de Rigardà; és una obra de gran interès[b] per a l'estudi de la vida quotidiana d'una població nord-catalana en el segle xvii. Posteriorment, el 1651, "Francesc Llot, clergue d'Elna"[c] dotà amb 200 lliures de Perpinyà un personat a convertir en almoines de misses per fer a l'església de Sant Joan de Perpinyà.

Obres[modifica]

Llibre en lo qual se tracta com y de quina manera se digué y celebrà la primera missa en la yglésia nova del lloch de Rigardà, ans que ella fos de tot acabada, y los varies successos que succeiran per alcansar-lo. Y també la fondatió de la confraria de Maria Sactíssima del Roser en la dita yglésia nova del dit lloch de Rigardà (Rigardà, 4 setembre 1649).

Notes[modifica]

  1. Torreilles la cità en un article a La Croix des Pyrénées-Orientales a l'agost-setembre del 1896.
  2. "pintura excepcional" segons l'Enciclopèdia Catalana[1]
  3. Tal com consta a un document conservat a l'arxiu diocesà de Girona. Encara que al Llibre de la primera missa... l'autor consta com a "magnífic Francesc Llot y Ribera, bacchiler en arts y doctor en lleis de la fidelíssima vila de Perpinyà...", seria aventurat identificar-lo sense més documentació amb un "magnífic Francesc Llot, de Ciutadella", probablement jurista, de qui se n'inventaria l'heretat el 30 d'octubre de 1659 (esmentat al llibre de Miquel Àngel Casasnovas Camps Biblioteques, llibres i lectors: la cultura a Menorca entre la contrareforma ... Barcelona: Abadia de Montserrat p. 319-320 ISBN 84-8415-254-5).

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Une paroisse au XVII siècle (Moeurs religieuses de vilage), article a Bulletin de la Société agricole, scientifique & littéraire des Pyrénées-Orientales 40 (1899) p. 259-307
  • Pep Vila Bibliografia de la llengua i la literatura catalanes al Rosselló. I La llengua p. 267-370 «Enllaç».