Francisco José Domingo de Santa Teresa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrancisco José Domingo de Santa Teresa
Biografia
NaixementMarkina-Xemein Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreligiós, músic Modifica el valor a Wikidata

Francisco María Ugartechea Urquieta va néixer en la localitat biscaina de Markina (actual Markina- Xemein) el 23 de setembre de 1888.

Va realitzar els seus estudis musicals i eclesiàstics en el seminari carmelita de Larrea. Després de ser nomenat sacerdot, va decidir ampliar els seus estudis musicals. Al seu torn, va cursar els estudis de Filosofia a Pamplona i Vitòria-Gasteiz i els de Teologia a Vitòria-Gasteiz i Burgos. Va estudiar la música gregoriana en profunditat en l'Abadia benedictina de Solesmes (Sarthe, França).

En esclatar la Guerra Civil, va ser perseguit i empresonat durant tres anys en diferents presons espanyoles. En 1940, una vegada excarcerat, li van bandejar a Santander, on va contactar amb músics càntabres. Es va dedicar, a més d'harmonitzar les cançons d'aquesta comunitat autònoma, a revisar i editar les seves composicions anteriors. En 1967 va ser destinat a Markina, el seu poble natal, on va morir en 1980.

Va destacar per les seves capacitats per harmonitzar tant música gregoriana com a popular. Algunes de les seves obres més conegudes són:

  • Missa Pastoralis
  • Missa Secunda Pastoralis
  • Stabat Mater

Referències[modifica]

  • «Biografía». Arxivat de l'original el 2016-08-09. [Consulta: 17 juny 2016]. Biografia de Francisco José Domingo de Santa Teresa.
  • «Biografía». Més dades biogràfiques.

Enllaços externs[modifica]

  • [1] Obres de Francisco José Domingo de Santa Teresa als fons musicals de Catalunya.