Frazione

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una frazione (frazioni, en plural), a Itàlia, és el nom que es dóna a un tipus de subdivisió territorial d'un comune. Normalment designa un conjunt de cases que constitueix un hàbitat agrupat dins dels límits municipals, però separat i diferent del municipi principal («capoluogo») i d'altres frazioni.

El terme «località» és de fet un sinònim.

De vegades les frazioni són vertaders pobles amb una història i amb una identitat.

La tipologia de les frazioni italianes és extremadament variada: pot ser constituïda per un grup restringit de cases o coincidir amb el cim d'una muntanya o d'un pujol, el meandre d'un riu, una vall boscosa o un indret arqueològic.

Els Municipis poden decidir atribuir als seus frazioni una autonomia administrativa limitada.

Històricament, nombroses frazioni han estat constituïdes durant el període del feixisme per desenvolupar i racionalitzar les subdivisions territorials del país. No és rar que alguna d'aquestes frazione hagi estat un antic municipi que ja no podia conservar el seu estatus administratiu. Abans, el govern central definia les "frazioni", tret d'aquelles de les cinc regions autònomes. Pel decret llei 267/2000, afegit a les esmenes del Títol V de la constitució italiana, les «frazioni» es defineixen ara a nivell municipal.

Amb l'antiga legislació, una frazione tenia la possibilitat de tenir un «prosindaco» (alcalde-adjunt) que era remunerat per l'alcalde del municipi («sindaco»). Amb la legislació actual, l'article 54 de la Constitució preveu que un alcalde pot delegar les seves funcions d'alcalde per una frazione en un regidor del municipi.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]