Fundació Clerch i Nicolau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fundació Clerch i Nicolau
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXX Inici
Característiques
Estil arquitectònicEclecticisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFigueres (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Nou, 53. Figueres (Alt Empordà)
Map
 42° 16′ N, 2° 58′ E / 42.26°N,2.96°E / 42.26; 2.96
IPA
IdentificadorIPAC: 19584

Fundació Clerch i Nicolau és un edifici del municipi de Figueres (Alt Empordà) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Edifici situat a prop de la Plaça Ernest Vila, molt a prop del centre històric. és un edifici que es troba entre mitgeres, ordenat horitzontalment per motllura, fris i cornisa, en planta baixa i el pis, amb sòcol. Verticalment presenta un cos central més avançat, ordenat per dos ordres, eclèctics, l'inferior de pilastres adossades imitant l'encoixinat rústic i en el primer pis imitant l'encoixinat geomètric. Totes les obertures, portes a la planta i finestrals en el primer pis estan emmarcades per arcs de mig punt, de radi més gran en el cos central, amb emmarcament de dovelles i motllures laterals. Culmina l'immoble un fris amb tríglifs i mètopes que suporta la cornisa, que s'avança en el cos central. A sobre i a nivell de la terrassa, hi ha un frontó trilobulat amb obertura central i decoracions escultòriques i esgrafiats.[1]

Jardí interior de l'actual Fundació Clerch i Nicolau

Història[modifica]

Edifici que albergava una comunitat de l'església anglicana. L'any 1932 fou comprat gràcies a un llegat de Joan Clerch i Nicolau (llegat de 1912) i destinat a Escola d'Arts i Oficis. Posteriorment fou tancat i reobert, entre 1974 i 1979, per albergar el Centre de Formació Professional Narcís Monturiol.(ubicat actualment en un edifici de nova planta), l'Escola d'Arts i Oficis i l'Escola Oficial d'Idiomes.[1]

Actualment[modifica]

És una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu principal  promoure i mantenir l'establiment cultural que volia el seu fundador Joan Clerch i Nicolau.

La cultura, les arts, el coneixement i la formació contínua són els eixos que mouen la Fundació.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fundació Clerch i Nicolau
  1. 1,0 1,1 «Fundació Clerch i Nicolau». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 10 gener 2014].

[1]

  1. Martí i Ylla, Xavier. Colònies (i veïnats) industrials de la Selva. Notícies, evolució i protagonistes. Estudis i textos.