García López de Cárdenas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGarcía López de Cárdenas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1500 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Llerena Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVI
?
Dades personals
NacionalitatCastellà
Es coneix perdescobridor del Gran Canyó del Colorado
Activitat
Ocupacióexplorador, conquistador Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle XVI Modifica el valor a Wikidata)
Participà en
1540Coronado expedition (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

García López de Cárdenas (Llerena, Extremadura, segle xvi - ?) fou un explorador espanyol del segle xvi, conegut per ser el primer occidental en veure el Gran Canyó del Colorado.[1]

Biografia[modifica]

Nascut a Llerena, era fill de Don Alonso de Cárdenas, I Comte de la Puebla del Maestre, i de donya Elvira de Figueroa, senyora de Lobón. Participà, el 1540, en l'expedició de Francisco Vázquez de Coronado, que anava a la recerca de les mítiques Set ciutats d'or del regne de Cíbola. Al comandament d'una avançada que sortí de Compostela (Nayarit) es reuní amb l'expedició dirigida per Vázquez de Coronado en terres de Nou Mèxic prop de Santa Fe.

Descobridor del Gran Canyó[modifica]

López de Cárdenas fou el responsable d'un viatge d'exploració des de Quivira, poble habitat pels indis zuni i suposadament una de les set ciutat d'or del regne de Cíbola. A Quivira hi havia part de l'expedició comandada per Vázquez de Coronado, amb trenta homes, i es comissionà a García López i un grapat d'homes per trobar un riu del qual els indis hopi els havien parlat, per la qual cosa se'ls concedí 80 dies per anar i tornar. En el viatge fou acompanyat per Pedro de Sotomayor com a cronista del viatge.

Després de 20 dies de viatge exploratori trobaren un profund congostos, per la base del qual discorria un gran riu al qual anomenaren, inicialment, Tizón.[1] Tot i diversos intents per baixar a la seva riba per abastir-se d'aigua no trobaren cap camí, per la qual cosa decidiren emprendre el viatge de tornada una vegada aquesta començà a escassejar.

Un mes després seria Fernando de Alarcón el primer europeu a navegar per les aigües del riu Colorado, a uns quants centenars de quilòmetres del Gran Canyó.

Vista del Gran Canyó des del vessant nord.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Conde-Salazar Infiesta, L.. «Francisco Vázquez de Coronado, el hallazgo del Gran Cañón». A: Editorial Planeta, S. A. y Sociedad Geográfica Española. Atlas de los Exploradores Españoles (en castellà), p. 320. ISBN 978-84-08-08683-3. 
  • Winship, George Parker. (1990) The Journey of Coronado, 1540-1542 (Fulcrum Series in American History). p. 12. ISBN 1-55591-066-1.