Gebre

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gebrada sobre un arbre.

El gebre és un fenomen meteorològic consistent en la deposició de cristalls d'aigua subfusa (subfusió) en forma de gel que, en temps fred, la boira diposita sobre els objectes, principalment sobre les superfícies verticals, les puntes i les arestes d'aquests.

Les microgotes cristalitzades provenen d'un núvol o de la boira. La gebrada forma cristalls de gel, com en la formació de la neu, però dipositant-se sobre superfícies sòlides, cobrint-les amb una capa opaca i granulada. La gebrada s'observa amb freqüència durant l'hivern sobre el terra, la vegetació i les aeronaus. El gebre també es pot dipositar sobre els mateixos flocs de neu dins els núvols, recobrint-los amb una capa gelada que augmentarà la seva densitat.

Efectes del gebre[modifica | modifica el codi]

En els motors amb carburador el gebre pot obstruir el pas de mescla, provocant un malfuncionament o aturada del motor. El problema es pot resoldre mitjançant l'aspiració d'aire escalfat prèviament (per exemple fen-lo circular al voltant del tub d'escapament o alguna altra superfície a una temperatura elevada).

L'expansió brusca d'un gas pot també provocar la gebrada. Es pot observar aquest efecte durant l'expansió de l'aire sortint de les botelles de submarinisme, quan la baixa temperatura de l'aigua, accentuada per l'efecte Venturi, fa gebrar l'aire sortint. El gebre pot obstruir la vàlvula, deixant que l'aire surti de manera continuada, amb les greus conseqüències que pot comportar per al submarinista.

El refredament de l'aire sobre el perfil d'una ala per efecte Venturi pot crear unes condicions favorables per a la formació de gebre sobre el caire d'atac. Aquesta gebrada pot causar problemes seriosos a una aeronau que s'estigui massa temps a l'espera d'enlairar-se. En tal cas, es modifica l'aerodinàmica de l'ala i disminueix la sustentació, necessària per a l'enlairament.


Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gebre Modifica l'enllaç a Wikidata