Gramàtica sintagmàtica nuclear

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La gramàtica sintagmàtica nuclear (Head-driven phrase structure grammar, o HPSG) és un tipus de gramàtica generativa. És no derivacional, és a dir, que no relaciona estructures de superfície amb estructures profundes tal com fa la gramàtica transformacional. Va ser desenvolupada per Carl Pollard i Ivan Sag el 1985, i se la considera la teoria successora de la gramàtica sintagmàtica generalitzada (Generalized phrase structure grammar, o GPSG) tot i que rescata aspectes de diverses teories semàntiques i gramaticals com la teoria de reacció i lligament (GBT) o la gramàtica lexico-funcional (LFG), entre altres. És àmpliament utilitzada en lingüística computacional i processament de llenguatges naturals.[1][2]

Generalitats del model[modifica]

La unitat amb la que opera la HPSG és el signe lingüístic, especificat com un conjunt de trets fonètics (PHON) i sintàctico-semàntics (SYNSEM).[3] Segons la configuració de certs trets, es poden distingir dos tipus de signe: paraula i sintagma.

La generació d'una frase és producte de la unificació de matrius de trets més simples (paraules tretes del lexicó) i la consegüent obtenció de matrius més complexes, on el nucli de cada matriu complexa configura els trets semàntics i sintàctics del signe lingüístic en la seva totalitat. La frase és considerada per tant el signe màxim, que sub-categoritza la informació dels signes més elementals que la conformen.

De manera similar que en la teoria de reacció i lligament, la gramaticalitat de la locució no segueix normes específiques per cada construcció, sinó de l'aplicació de certs principis generals.

Referències[modifica]

  1. Pollard, Carl; Sag, Ivan A. «Information-based Syntac and Semantics. Volume 1: Fundamentals». Stanford: CSLI Publications, 1987.
  2. Pollard, Carl; Sag, Ivan A. «Head-Driven Phrase Structure Grammar». University of Chicago Press, 1994. Arxivat de l'original el 2004-01-07 [Consulta: 21 febrer 2020].
  3. Sag, Ivan A.; Wasow, Thomas; Bender, Emily «Syntactic Theory: a formal introduction, Second Edition». University of Chicago Press, 2003. Arxivat de l'original el 2003-10-02 [Consulta: 21 febrer 2020].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]