Graptopetalum paraguayense

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGraptopetalum paraguayense Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSedeae
GènereGraptopetalum
EspècieGraptopetalum paraguayense Modifica el valor a Wikidata
E.Walther, 1938
Nomenclatura
BasiònimCotyledon paraguayensis Modifica el valor a Wikidata
Flor

Graptopetalum paraguayense és una espècie de planta suculenta del gènere Graptopetalum, de la família de les Crassulaceae.

Descripció[modifica]

És una planta suculenta perenne, sense pèls, que forma rosetes de fulles carnoses de color groc rosaci en condicions càlides i seques, o gris-blavós si està a l'ombra parcial i amb regs regulars. És semblant a la Echeveria, però les rosetes tenen creixement apical amb tiges que s'estenen creant colònies de fins a 30 cm d'alçada i 60 cm d'amplada.

Les rosetes, de 9 a 15 cm de diàmetre, de fulles lleugerament superposades formant una espiral logarítmica. Les fulles velles a la base de la tija es van marcint i caient, quedant amb el temps la tija pelada amb la roseta al final.

Les fulles, de 2 a 8 cm de llarg i 1,5 a 2,5 cm d'ample, triangular a espatulades, punxegudes, amb l'anvers pla o buidat, i el revers amb quilla. El color de les fulles varia del verd-grisós, blau pàl·lid, rosa-lila clar, a porpra clar, recobertes d'un polsim grisós que li dona una brillantor opalescent.

Les flors, en forma d'estrella, blanques amb petites taques vermelles, de 2 cm de diàmetre, surten a finals d'hivern, principi de primavera, en inflorescències de fins a 15 cm amb 2 a 6 branques, cadascuna amb 3 a 14 flors.[1]

Distribució[modifica]

Espècie endèmica de Mèxic (probablement de Tamaulipas), tot i que originalment es creia que era nativa del Paraguai, motiu del seu nom. L'espècie s'ha naturalitzat a Queensland, Austràlia.

Cultiu[modifica]

Planta de cultiu molt fàcil. Suporta el plè sol i la sequera, però prefereix l'ombra parcial i el reg a l'estiu. La temperatura mínima de 7 °C, però pot sobreviure lleugeres gelades.

Es propaga per esqueix o per fulla, que arrelen molt fàcilment.

Taxonomia[modifica]

Graptopetalum paraguayense va ser descrita per Walther, Eric i publicada a Cactus and Succulent Journal 9: 108. 1938.[2]

Etimologia[modifica]

Graptopetalum: nom genèric que deriva de les paraules gregues: γραπτός (graptos) per a "escrits", pintats i πέταλον (petalon) per a "pètals" on es refereix als pètals generalment tacats.

paraguayense: epítet del lloc on erròniament es creia que era originari: 'del Paraguai'.

Sinonímia[modifica]

  • Cotyledon paraguayensis N.E. Br. (basiònim)
  • Sedum paraguayense (N.E. Br.) Bullock
  • Fulla de cera (nom popular).

Referències[modifica]

  1. «The Encyclopedia of succulents». Llifle.
  2. «Graptopetalum paraguayense (N.E. Br.)». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden.