Guardians of the Galaxy Vol. 3

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaGuardians of the Galaxy Vol. 3
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJames Gunn Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióKevin Feige Modifica el valor a Wikidata
GuióDan Abnett, James Gunn i Andy Lanning Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJohn Murphy Modifica el valor a Wikidata
FotografiaHenry Braham Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeFred Raskin Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMarvel Studios i Buena Vista Distribution Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorFórum Hungary i Disney Platform Distribution Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena3 maig 2023 Modifica el valor a Wikidata
Durada150 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2,39:1 i 19:10 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost250.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació358.995.815 $ (Estats Units d'Amèrica)
845.555.777 $ (mundial) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enGuardians of the Galaxy Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema de ficció especulativa, cinema d'aventures, cinema d'acció, comèdia, space opera, cinema de superherois i cinema de ciència-ficció Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

Lloc webmarvel.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt6791350 Filmaffinity: 144980 Allocine: 246641 Rottentomatoes: m/guardians_of_the_galaxy_vol_3 Letterboxd: guardians-of-the-galaxy-vol-3 Allmovie: v727730 Metacritic: movie/guardians-of-the-galaxy-vol-3 TMDB.org: 447365
Facebook: guardiansofthegalaxy Twitter (X): Guardians Instagram: guardiansofthegalaxy Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Univers cinematogràfic de Marvel
Sèrie: Guardians of the Galaxy
Sèrie: Cinquena fase de l'univers cinematogràfic de Marvel
Sèrie: Saga del Multivers Modifica el valor a Wikidata

Guardians of the Galaxy Vol. 3 és una pel·lícula de superherois estatunidenca basada en l'equip de superherois de Marvel Comics Guardians of the Galaxy, produïda per Marvel Studios i distribuïda per Walt Disney Studios Motion Pictures. És la seqüela de Guardians de tla Galaxia i Guardians de la galaxia Vol. 2 i la pel·lícula número 32 del Marvel Cinematic Universe (MCU). La pel·lícula està escrita i dirigida per James Gunn i és protagonitzada per Chris Pratt, Zoe Saldaña, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Karen Gillan, Pom Klementieff, Elizabeth Debicki, Sean Gunn, Sylvester Stallone, Will Poulter, Chukwudi Iwuji i Maria Bakalova.[1][2][3]

James Gunn va dir el novembre de 2014 que tenia idees inicials per a una tercera pel·lícula de la sèrie, i va anunciar el seu retorn per escriure i dirigir l'abril de 2017.[4][5][6] Va ser acomiadat de la pel·lícula el juliol de 2018 després del sorgiment de publicacions controvertides a Twitter, però l'octubre l'estudi va reincorporar Gunn com a director. El retorn de Gunn es va revelar públicament el març de 2019,[7] i la producció es va reprendre després que Gunn acabés de treballar a la seva pel·lícula The Suicide Squad i la seva sèrie derivada Peacemaker.[8] El rodatge va començar el novembre de 2021 als Trilith Studios d'Atlanta, Geòrgia, i va durar fins a principis de maig de 2022.[9][10]

Es va estrenar el 5 de maig de 2023, com a part de la cinquena fase de l'MCU.[11]

Argument[modifica]

A la seva nova seu a Knowhere, els Guardians of the Galaxy són atacats per Adam Warlock, un guerrer Sovereign creat per la Gran Sacerdotessa Ayesha que busca destruir-los per robar-li.[a] Després de ferir greument a Rocket, Adam és apunyalat per Nebula i fuig. Els paquets mèdics dels Guardians són ineficaços per curar les ferides d'en Rocket, a causa d'un interruptor de matar-lo incrustat en ell per l'organització Orgocorp. Els Guardians viatgen a la seu d'Orgocorp per trobar el codi d'anul·lació de l'interruptor i salvar la vida de Rocket.

Mentre Rocket està inconscient, recorda el seu passat. Va ser trobat com un os rentador nadó i van experimentat amb ell sota el domini de l'High Evolutionary, líder d'Orgocorp, que va intentar millorar i antropomorfitzar les formes de vida dels animals (humanimals) per crear una societat ideal emplaçada a la Counter-Earth. Rocket es va fer amic dels seus companys de la prova del lot 89: la llúdriga Lylla, la morsa Teefs i el conill Floor. L'High Evolutionary va quedar impressionat per la creixent intel·ligència de Rocket i va utilitzar la seva visió per solucionar un defecte en posteriors lots humanimals, però va planejar extreure el cervell de Rocket per a més investigacions i exterminar l'obsolet Lot 89. Rocket va intentar alliberar els seus amics, però l'High Evolutionary va matar la Lylla. Enfurismat, en Rocket va malmetre l'Alt Evolucionari, els secuaces del qual van matar en Teefs i en Floor en el tiroteig posterior. Rocket va fugir en una nau espacial.

En l'actualitat, els Ravagers, inclosa una versió alternativa de Gamora,[b] ajuden els Guardians a infiltrar-se en Orgocorp. Recuperen l'arxiu de Rocket però descobreixen que el codi va ser eliminat, amb el probable culpable Theel, un dels assessors de l'High Evolutionary. Els Guardians, juntament amb Gamora, marxen cap a la Counter-Earth per trobar-lo. Els segueixen Ayesha i Adam després que l'High Evolutionary, el creador de la seva raça, amenacés amb acabar amb els Sovereigns si no aconseguien recuperar en Rocket. Els Guardians arriben a la Counter-Earth i són guiats fins al complex dels Laboratoris Arête. Drax i Mantis romanen amb Gamora i Rocket, mentre que Peter Quill, Groot i Nebula viatgen a Arête. Nebula es veu obligada a esperar fora pels guàrdies a causa de les seves millores cibernètiques; Quill i Groot entren a Arête, mentre que en Drax enganya a Mantis perquè segueixi el grup d'en Quill. Gamora salva en Rocket de l'Adam i el guàrdia de l'High Evolutionary War Pig.

Interrogat per Quill, l'Alt Evolucionari admet que aquesta versió de la societat de la Counter-Earth és imperfecta, així que bombardeja el planeta, matant els Humanimals així com l'Ayesha. Arête marxa com una nau espacial, amb Nebula, Drax i Mantis embarcant per rescatar Quill i Groot. Tanmateix, aquesta última parella escapa d'Arête amb Theel, a qui maten abans de recuperar el codi del seu cadàver. Són rescatats per Gamora a la seva nau. Com que el grup d'en Quill utilitza el codi, Rocket té una experiència propera a la mort en la qual es retroba amb la Lylla, en Teefs i en Floor. De la Lylla s'assabenta que el seu moment encara no ha arribat, ja que en Quill utilitza el codi per desactivar l'interruptor de matança i reiniciar el cor de Rocket.

Drax, Nebula i Mantis es troben amb diversos nens humanoides modificats genèticament a Arête, el següent lot de subjectes de prova de l'High Evolutionary, abans de ser capturats. Els altres Guardians organitzen un rescat, que condueix a una batalla contra les forces de l'High Evolutionary.

Repartiment[modifica]

A més, també reapareixen d'entregues anteriors Elizabeth Debicki com a Ayesha, Michael Rosenbaum com a Martinex, Christopher Fairbank com a the Broker, Gregg Henry com a l'avi de Peter, Michael Rooker com a Yondu Udonta, Maria Bakalova com a Cosmo, Tara Strong (en substitució de Miley Cyrus) com a Mainframe i Jared Gore com a Krugarr. Seth Green dona la veu original de Howard the Duck.

Música[modifica]

L'abril de 2017, Gunn va dir que pensava que la música de la pel·lícula seria diferent de la que es va utilitzar per a les bandes sonores de les dues primeres pel·lícules, Awesome Mix Vol. 1 i Vol. 2.[12] El mes següent, va afegir que estava "en pànic" per la banda sonora i va haver de fer algunes "eleccions bastant específiques" en poc de temps a causa de la gamma més àmplia de música disponible per a la història.[13] A principis de juliol de 2017, Gunn havia reduït les seues opcions per a cançons potencials a 181, però va assenyalar que aquesta llista podria tornar a créixer. Totes les cançons de la pel·lícula havien estat seleccionades el mes següent;[14] les cançons no són modernes i provenen del Zune que Quill va rebre al final del vol. 2.[15] Gunn no va poder emprar una cançó que volia per al vol. 3 a causa d'una batalla legal sobre la seua propietat.

La llista de cançons de l'Awesome Mix Vol. 3 es va revelar l'abril de 2023 i es va posar a disposició a Spotify i Apple Music el 3 d'abril com a part d'una llista de reproducció més gran de Guardians of the Galaxy: The Official Mixtape, que també incloïa les bandes sonores i les partitures de les dues pel·lícules anteriors. Awesome Mix Vol. 3 va ser llançat per Hollywood Records en CD i descàrrega digital el 3 de maig de 2023, un vinil de 2 LP de 12 polzades el 5 de maig, i es publicarà en casset el 7 de juliol.

L'octubre de 2021, Gunn va revelar que John Murphy estava component la partitura de la pel·lícula i que ja havia gravat música per reproduir-la al plató durant el rodatge.[16][17] Murphy substitueix a Tyler Bates, que va compondre la partitura de les dues primeres pel·lícules; Murphy també havia substituït Bates com a compositor de The Suicide Squad després que Bates deixés també aquella pel·lícula durant la producció.[18]

Notes i referències[modifica]

Notes[modifica]

  1. Com es va veure a Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
  2. Introduïda a través del viatge en el temps a Avengers: Endgame (2019)

Referències[modifica]

  1. Kit, Borys. «Robert Downey Jr.’s Massive Payday Tops ‘Avengers: Endgame’ Star Deals» (en anglès). The Hollywood Reporter, 30-04-2019.
  2. Devore, Britta. «Sylvester Stallone Confirms His Return to the MCU in ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’» (en anglès). Collider, 12-11-2021.
  3. Wiseman, Andreas. «‘Borat’ Breakout Maria Bakalova Set For Key Role In Marvel’s ‘Guardians Of The Galaxy Vol. 3’» (en anglès). Deadline, 06-06-2022.
  4. Kiang, Jessica. «_James Gunn Talks ‘Guardians 2,’ Small Vs Big Budgets And Being “Betrayed” By ‘Lost’» (en anglès). The Playlist, 06-11-2014. Arxivat de l'original el 11/05/2015.
  5. Tharpe, Frazier. «‘Guardians of the Galaxy’ Director James Gunn Teases The Guardians’ “Integral Part” In ‘Infinity War’» (en anglès). Complex, 15-03-2017.
  6. Couch, Aaron. «‘Guardians of the Galaxy 3’: James Gunn Returning to Write and Direct» (en anglès). The Hollywood Reporter, 17-04-2017.
  7. Fleming Jr., Mike. «Disney Reinstates Director James Gunn For ‘Guardians Of The Galaxy 3’» (en anglès). Deadline, 15-03-2019.
  8. White, Peter. «‘The Suicide Squad’ TV Spinoff ‘Peacemaker’ Starring John Cena From James Gunn Ordered By HBO Max» (en anglès). Deadline, 23-09-2020.
  9. Steves, Ashley. «Marvel’s ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’ Is Filming in Atlanta» (en anglès). Backstage, 30-03-2022.
  10. Jirak, Jamie. «Marvel's Guardians of the Galaxy Vol. 3 Wraps Filming» (en anglès). ComicBook, 06-05-2022.
  11. Vary, Adam B. «Marvel Studios’ Phases 5 and 6: Everything We Learned at Comic-Con About the Multiverse Saga» (en anglès). Variety, 23-07-2022.
  12. Romano, Nick; Lenker, Maureen (2017-04-22). «James Gunn says Guardians of the Galaxy trilogy works as 'one story'». Entertainment Weekly. Arxivat de l'original el 2017-04-22. 
  13. Rottenberg, Josh. «Director James Gunn talks mom rock and why Led Zeppelin missed the cut for his 'Guardians 2' mix», 04-05-2017. Arxivat de l'original el 16 maig 2017. [Consulta: 15 maig 2017].
  14. Burton, Byron. «James Gunn on 'Guardians 3' and Marvel's Cosmic Plans», 05-08-2017. Arxivat de l'original el 9 agost 2017. [Consulta: 10 agost 2017].
  15. Jirak, Jamie. «Guardians of the Galaxy Director Debunks Rumors of Modern Songs in Vol. 3», 27-02-2022. Arxivat de l'original el 28 febrer 2022. [Consulta: 27 febrer 2022].
  16. O'Connell, Sean. «James Gunn Just Confirmed His Guardians Of The Galaxy Vol. 3 Composer, And It's A Marvel Newbie», 12-10-2021. Arxivat de l'original el 12 octubre 2021. [Consulta: 12 octubre 2021].
  17. Anderson, Jenna. «Guardians of the Galaxy Vol. 3: James Gunn Teases The Suicide Squad Composer's "Incredible" Score», 16-10-2021. Arxivat de l'original el 8 novembre 2021. [Consulta: 6 maig 2022].
  18. «John Murphy to Score James Gunn's 'The Suicide Squad'», 07-05-2020. Arxivat de l'original el 8 maig 2020. [Consulta: 17 gener 2021].