HMG-CoA sintasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de proteïna3-hidroxi-3-metilglutaril-Coenzim A sintasa 1 (soluble)
Substànciafamília d'enzims Modifica el valor a Wikidata
Nombre EC2.3.3.10
LocusCr. 5 p14-p13
Identificadors
SímbolHMGCS1 HMGCS
HUGO5007
Entrez3157
OMIM142940
RefSeqNM_002130
Q01581
PDBstructures

HMG-CoA sintasa és un enzim que catalitza la reacció en la qual es forma el compost ramificat 3-hidroxi-3-metilglutaril-CoA (HMG-CoA) a partir d'acetil-CoA i acetoacetil-CoA. L'enzim s'expressa en hepatòcits, i té dues formes isoenzimàtiques, una que es troba al citosol i té un paper important en la síntesi de colesterol, i una altra que es troba en mitocondris i que és important en la síntesi de cossos cetònics.[1] L'enzim catalitza una reacció on hi ha la condensació aldòlica entre el carboni del metil de l'acetil-CoA i el grup β-carbonil de l'acetoacetil-CoA, amb la hidròlisi simultània de l'enllaç tioéster de l'acetil-CoA, però no la de l'enllaç tioéster de l'acetoacetil-CoA.

Reacció de la HMG-CoA sintasa

Isoformes[modifica]

La forma isoenzimàtica que es troba al citosol de l'hepatòcit, té un rol important en la via del mevalonat per sintetitzar colesterol. És el primer enzim de la via i a partir de l'HMG-CoA generat es podrà sintetitzar el mevalonat. La isoforma mitocondrial participa en la síntesi de cossos cetònics.

Cetogènesi
Via del mevalonat

Regulació[modifica]

El gen que codifica per la isoforma mitocondrial de l'enzim té tres SRE (Element de regulació per esterol) a la regió 5'.[2] També té regions CRE (Element de regulació per carbohidrats).[3] L'enzim és regulat per tant a nivell transcripcional i a nivell nutricional. Una concentració baixa de glucosa provoca que la concentració d'insulina també sigui baixa i sigui més alta la de glucagó. El glucagó via adenilat ciclasa sintetitzarà AMPc que actuarà de segon missatger activant PKA, que activarà la transcripció del gen regulant els CRE.[3] D'altra banda, els àcids grassos monoinsaturats i la insulina la inhibiran.[3] Això fa que quan hi ha disponibilitat de glucosa, s'aturi la síntesi de cossos cetònics, però quan aquesta escasseja, n'augmenti la transcripció per poder sintetitzar cosso cetònics i obtenir energia a partir d'aquests. La forma citosòlica és regulada per colesterol, que l'inhibeix, de manera que quan ja hi ha prou colesterol sintetitzat s'atura la via de producció d'aquest.

Referències[modifica]

  1. Devlin, Thomas N. Bioquímica: libro de texto y aplicaciones clínicas. Barcelona: Reverté, 2004. ISBN 8429172084. 
  2. Goldstein J.L., Brown M.S. (1990) Regulation of the mevalonate pathway. Nature 343, 425-430
  3. 3,0 3,1 3,2 Frayn, Keith N. Metabolic Regulation, a human perspective. Oxford: Wiley-Blacwell, 2010. ISBN 8429172084.