Hekenuhedjet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHekenuhedjet
Biografia
Naixementsegle XXVII aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XXVI aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia IV d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
CònjugeKhefren Modifica el valor a Wikidata
FillsSekhemkare Modifica el valor a Wikidata

Hekenuhedjet (Ḥknw ḥḏt, "Elogi de la Corona Blanca") va ser una reina egípcia de la IV Dinastia. Va ser esposa del faraó Khefren.

Hekenuhedjet
en jeroglífic
Hk
nw
S2HD

Apareix representada a la tomba del seu fill, el djati Sekhemkare.[1] A la paret occidental de la seva cambra es mostra Hekenuhedjet asseguda darrere del seu fill. Es representa una mica més gran que ell. Té un dels braços al voltant de les seves espatlles. Davant d’ells hi ha escenes que representen vaixells. El text està danyat, però descriu Hekenuhedjet com la gran favorita i sacerdotessa. Part d'un títol que conté les paraules "la seva estimada" és visible.[2]

En una altra escena de la cambra, Hekenuhedjet i el seu fill estan asseguts abans d'oferir taules. El seu fill porta els títols de "Fill del Rei, del seu cos", "Director del Palau", "Mestre dels secrets de la casa del bant", "Posseïdor d'honor en presència del seu pare". Per la seva banda, els títols de Hekenuhedjet són "Possessora d'honor", "Ella que veu Horus i Set", "Sacerdotessa de [..]".[2] Segons Grajetzki, els títols de Hekenuhedjet eren: Gran del ceptre (wr.t-ḥts), Ella que veu Horus i Seth (m33.t- [ḥrw] -stš), Esposa del Rei (ḥm.t-nỉswt), Esposa estimada del Rei (ḥm.t-nỉswt mrỉỉt = f) i Sacerdotessa de Bapef (ḥm.t-nṯr b3-pf).[3]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3. 
  • Grajetzki, Wolfram. Ancient Egyptian Queens: A Hieroglyphic Dictionary (en anglès). Golden House Publications, 2005. ISBN 978-0954721893. 
  • Hassan, Selim. Excavations at Gîza 4: 1932-1933 (en anglès). El Caire: Government Press, 1943.