Helena Margaretha Hutschenruijter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHelena Margaretha Hutschenruijter
Biografia
Naixement1832 Modifica el valor a Wikidata
Rotterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Mort1859 Modifica el valor a Wikidata (26/27 anys)
Rotterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Família
PareWouter Hutschenruijter Modifica el valor a Wikidata
GermansWillem Jacob Hutschenruijter Modifica el valor a Wikidata

Helena Margaretha Hutschenruijter (Rotterdam, 1832 - Rotterdam, 1859) fou una soprano holandesa.

Era filla de Wouter Hutschenruyter Sr. i Huiberdina de Haas. El germà Willem Jacob Hutschenruyter també va dedicar-se a la música.

Va rebre les seves primeres classes per part del seu pare Wouter Hutschenruijter, a l'Escola de Música de la Societat per a la Promoció de Toonkunst i després de les cantants Jenny Lind i Anna Bochkoltz-Falconi. Va actuar arreu dels Països Baixos, com a solista o com a part d'un quartet vocal.

Per exemple, va cantar cançons del seu pare a Middelburg (1856), però també àries de l'òpera Der Freischütz de Weber al Teatre Felix Meritis, d'Amsterdam (1857). El novembre de 1858 va cantar a Rotterdam com a "membre d'honor" del cor de la Societat per a la Promoció de Toonkunst, quan es van presentar al programa les Quatre cançons espirituals amb text holandès de Johannes Verhulst. El gener de 1859 va actuar també amb Verhulst, aquesta vegada amb el Salm 84 per a soprano, cor i orquestra; segons la crítica de la revista musical "Caecilia", Helena va cantar a la sala de concerts de Rotterdam de la Societat en benefici del mèrit general. La seva carrera es va veure interrompuda per la mort precoç per tuberculosi pulmonar.

Fonts[modifica]

  • Henri Viotta, Lexicon der Toonkunst, deel II, 188, pagina 141
  • Eduard A. Melchior: Woordenboek der toonkunst 1890, pagina 324
  • J.H. Letzer: Muzikaal Nederland 1850-1910. Bio-bibliographisch woordenboek van Nederlandsche toonkunstenaars en toonkunstenaressen - Alsmede van schrijvers en schrijfsters op muziek-literarisch gebied, 2. uitgaaf met aanvullingen en verbeteringen. Utrecht: J. L. Beijers, 1913, pagina 82
  • Edouard Gregoir: Biographie des artiestes-musiciens néerlandais des XVIII et XIX siecles, pagina 98 (Helene Hutschenruijter)
  • Digitale vrouwenlexicon, geraadpleegd 27 juli 2018