Heterogàmia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Heterogàmia té aquests significats:

  • En la biologia de la repoducció, heterogàmia és l'alternança de generacions organitzades de forma diferent, aplicada a l’alternança entre generació partenogenètica i generació sexual. Aquest tipus d’heterogàmia ocorre, per exemple en alguns àfids.
  • En la biologia cel·lular, heterogàmia és sinònim d’anisogàmia, la condició de tenir mides diferents els gàmetes mascle i femelles produïts per diferents sexes o els tipus que s’aparellen en una espècie.
  • En botànica, una planta és heterògama quan porta, com a mínim, dos diferents tipus de flors femelles respecte les seves estructures reproductives, per exemple flors mascle i femella o flors bisexuals i femelles. Els estams i carpels no estan presents de forma regular en cada flor o flòscul..
  • En sociologia, heterogàmia es refereix al matrimoni entre dos individus que difereixen en un cert criteri, i es contrasta amb l'homogàmia per matrimoni o unió entre participants d’acord amb aquest criteri. Per exemple, l’heterogàmia ètnica es refereix als matrimonis entre individus de diferents grups ètnics. L’heterogàmia respecte l’edat implica participants dins un matrimoni amb edats significativament diferents.

Els termes heterogamètic i homogamètic estan relacionats amb l'heterogàmia, però estan diferenciats.