Hidrat de metà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
L'hidrat de metà flameja a causa del seu contingut en metà. L'estructura molecular representada és un clatrat.

L'hidrat de metà o clatrat de metà és un clatrat on majoritàriament el metà ocupa les cavitats que formen les molècules d'aigua. Per tant, és un cas especial dels hidrats de gas format per metà, que són els que més abunden en estat natural.

Fonts[modifica]

De forma natural, els hidrats de metà es troben tant en les capes de sediment marí, com dins de les capes de permagel o els sediments de llacs a altes latituds. Es troben en forma sòlida gràcies a les condicions de baixa temperatura i alta pressió, que fan que els clatrats de metà siguin estables. Es calcula que el reservori d'aquest compost poden igualar o ser més grans que els de tots els combustibles fòssils que es coneixen en l'actualitat, tot i que la seva abundància encara no ha estat quantificada amb exactitud.[1]

Propietats[modifica]

Com l'hidrat de metà conté metà i aquest gas és inflamable, es pretén utilitzar aquest compost com a font de gas natural. Degut a la seva disposició disseminada dins dels sediments marins, la seva extracció presenta moltes dificultats. Una extracció no controlada dels hidrats de gas podria provocar l'alliberament de metà. Tot i que gran part del gas alliberat es dissoldria a l'aigua marina, el perill d'alliberar metà a l'atmosfera, i incrementar l'efecte hivernacle, suposa un gran repte a l'hora de desenvolupar la tecnologia necessària per a la seva explotació.

Referències[modifica]

  1. Milkov, A. V. «Global estimates of hydrate-bound gas in marine sediments: how much is really out there?» (en anglès). Earth-Science Reviews, 66, 3–4, 2004, pàg. 183–197. DOI: 10.1016/j.earscirev.2003.11.002.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hidrat de metà