Ibn Masal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIbn Masal
Biografia
Naixementsegle XI Modifica el valor a Wikidata
Mort19 febrer 1150 Modifica el valor a Wikidata
Visir fatimita
1149 – 1149
← Radwân ibn al-Walakhshî (en) TradueixAl-Àdil ibn as-Salar → Modifica el valor a Wikidata

Najm-ad-Din Abu-l-Fat·h Salim (o Sulayman) ibn Muhàmmad al-Lukkí al-Maghribí, conegut com a Ibn Massal, fou un general i visir fatimita.

Fill d'un falconer i veterinari amazic de la ciutat de Barca (Barka), mercès a aquestos coneixements va fer carrera militar a l'exèrcit fatimita. Segons Ibn ad-Dawadarí el califa al-Hàfidh (1130–1149) li hauria encarregat l'administració de l'estat el 1144/1145 però sense donar-li el títol de visir que estava vacant des del 1139.

Mort el califa al-Hàfidh el 1149 el seu successor adh-Dhàfir (1149–1154) el va nomenar formalment visir quan ja era un home gran, i li va donar alguns títols (as-sàyyid al-àjal·l, al-mufàddal o al-àfdal, i amir al-juyuix o comandant en cap).

Només va ser visir uns dos mesos: va intentar posar orde en el conflicte entre negres i els rayhanites a l'exèrcit, però el governador d'Alexandria Sayf-ad-Din Alí ibn as-Salar va sortir del seu govern i va avançar cap al Caire per assolir el poder. El califa va enviar al seu visir a reclutar tropes a l'Hawf mentre Ibn as-Salar entrava a la capital; Ibn Massal va reunir un exèrcit d'amazics lawates, negres i àrabs beduïns (desembre 1149) i encara que va aconseguir una victòria parcial sobre el governador rebel es va haver de retirar cap a l'alt Egipte per reforçar les seves forces; cap aquesta regió fou perseguit pel rebel Ibn as-Salar que el va atrapar a Dalas (província de Bahnasa) el va derrotar i matar (19 de febrer de 1150).

Bibliografia[modifica]