Ilona Feher

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIlona Feher

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hu) Fehér Ilona Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r desembre 1901 Modifica el valor a Wikidata
Budapest (Hongria) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 desembre 1988 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Holon Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAcadèmia de Música Franz Liszt Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessora de música, violinista Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsJenö Hubay Modifica el valor a Wikidata
AlumnesPinchas Zukerman Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: c4f20b6f-e3d5-4790-81ca-236061303a4d Modifica el valor a Wikidata

Ilona Feher (hongarès: Fehér Ilona) (Budapest, 1 de desembre de 1901 - Holon, 2 de desembre de 1988) va ser un dels últims representants de l'Escola de violí de l'Europa central, entre els seus grans figuraven Joseph Joachim, Otakar Ševčík i Jenő Hubay. També va ser una destacada professora de violí.

Biografia[modifica]

Primers anys Feher va estudiar amb Jenő Hubay durant sis anys a la Acadèmia Franz Liszt de Música a Budapest. Altres professors de violí dels seus primers anys van ser Joseph Bloch, Josef Smvilovitch (també deixeble de Jenő Hubay) i Imre Pogany.

Europa Entre les dues guerres mundials va actuar a tota Europa, en particular amb Willem Mengelberg i la Royal Concertgebouw Orchestra d'Amsterdam, (Països Baixos).

Feher va viure a Budapest fins al 1942, quan va ser internada amb la seva filla en un camp de concentració. Van aconseguir escapar el 1944 i es van unir als partidaris hongaresos i txecoslovacs fins a l'alliberament per part de l'Exèrcit Roig soviètic. Més tard va tornar a l'escenari del concert per actuar només a l'Europa de l'Est controlada pels soviètics.

Emigració a Israel i ensenyament El 1949 va emigrar a Israel per començar una nova vida com a professora de violí. Al cap de 25 anys s'havia guanyat la reputació de ser una mestra inspirada amb una forta disciplina, però no sense sentit de l'humor. Els seus 250 alumnes inclouen alguns dels violinistes més destacats com Pinchas Zukerman, Shlomo Mintz,[1] Hagai Shaham, Ittai Shapira, Moshe Hammer, Erez Ofer i Yehonatan Berick, els intèrprets de música de cambra Shmuel Ashkenasi i David Ehrlich, així com el músic d'orquestra, Ron Ephrat (violista principal de la Filarmònica de Rotterdam), Yaakov Rubinstein (concertista de l'Orquestra Simfònica de Bamberg) i el director Yoel Levi. A més d'ensenyar a l'Acadèmia Rubin de Tel Aviv, Feher va impartir classes magistrals a tot el món. Freqüentment va exercir de jurat en concursos internacionals de violí a Múnic i Friburg, (Alemanya), al concurs Spohr.

Premis[modifica]

Feher va rebre la Medalla d'Or i el Diploma de l'Acadèmia Franz Liszt de Budapest. També va ser nomenada Doctora Honoris causa per l'Institut de Ciències Weizmann de Rehovot, Israel, i Ciutadana Honorària de la ciutat de Holon, que sempre va ser la seva ciutat natal a Israel. En un concert dissenyat com a celebració del 65è aniversari d'Isaac Stern al Carnegie Hall, va ser guardonada amb el premi "King Solomon de la America-Israel Cultural Foundation".[2]

Referències[modifica]

  1. John Rockwell (04-12-2005). "Violins joves de vella tradició, amb variacions". The New York Times. Consultat el 16 de juliol de 2017.
  2. Johhn Rockwell (04-12-2005). "Homenatge a Stern". The New York Times. Consultat el 16 de juliol de 2017.
  • Aquest article es basa en un article de Ron Ephrat a The Strad, una edició especial dedicada a Heifetz (1988).
  • Dr Samuel Appelbaum, Dr. Mark Zilberquit, Henry Roth, La seva manera de jugar - Ilona Feher - Llibre 11, pàgines 47-97, Paganinia Publications, Inc., 1983, ISBN 0-87666-799-X

Enllaços externs[modifica]