Instituto Universitario de Investigación de Estudios de las Mujeres y de Género

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstituto Universitario de Investigación de Estudios de las Mujeres y de Género
Dades
Tipusinstitut
centre d'estudis Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació15 febrer 1995
Governança corporativa
Part deUniversidad de Granada Modifica el valor a Wikidata

Lloc webimujer.ugr.es Modifica el valor a Wikidata

L'Instituto Universitario de Investigación de Estudios de las Mujeres y de Género és un centre de la Universitat de Granada. La investigació que desenvolupa és de caràcter multidisciplinari, especialitzada en Estudis de les Dones, Feministes i de Gènere, amb l'objectiu de contribuir al seu desenvolupament, promoció i divulgació.

Història[modifica]

Els seus orígens es remunten al curs acadèmic 1984-85, quan un grup de professores i alumnes de la facultat de Filosofia i Lletres es van proposar incorporar a la investigació i a la docència noves perspectives de coneixement i noves pràctiques acadèmiques que contribuïren a un futur d'igualtat social per a les dones. Durant el curs 1986-87 es va constituir el Seminari d'Estudis de la Dona amb la incorporació de professores i investigadores d'altres facultats i es va obtenir el reconeixement institucional mitjançant vinculació administrativa del Seminari al Vicerectorat d'Extensió Universitaris. En Claustre d'Universitat del dia 15 de febrer de 1995 es va aprovar la seva conversió en Institut Universitari d'Investigació.

L'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de les Dones i de Gènere organitza i duu a terme activitats de recerca i docència especialitzada i de divulgació a través d'una col·lecció editorial pròpia. Participa en xarxes internacionals de cooperació acadèmica amb universitats de la Unió Europea, Amèrica Llatina i Estats Units, i manté convenis amb diferents universitats i organismes d'igualtat espanyols.

Algunes accionis/actuacions rellevants:

  • Anys 1980: constitueixen el primer grup d'investigació d'Estudis de les Dones en la primera convocatòria del Pla Andalús de Recerca (1988) i van crear un dels primers projectes editorials universitaris d'Estudis de les Dones: la col·lecció FEMINAE (1989)
  • Anys 1990: engeguen el primer Doctorat d'Estudis de les Dones de les universitats de l'Estat (1990) i el primer programa Erasmus d'intercanvi d'alumnat d'aquests estudis (primer amb les Universitats de Tolosa de Llenguadoc, Bradford i Hèlsinki) (1991), editen la primera i única revista en l'àmbit nacional d'Història de les Dones Revista Arenal (1994) i coordinen el primer programa MED-CAMPUS d'Estudis de les Dones amb universitats Europees i del nord d'Àfrica (Rabat, Tunísia, Alger)
  • Anys 2000: primera edició de l'Experta en Gènere i Igualtat d'Oportunitats, que s'ha desenvolupat fins al curs 2005/2006 (2000). Va promoure i va coordinar el primer Doctorat Interuniversitari Andalús d'Estudis de les Dones i de Gènere, amb les Universitats de Huelva, Jaén, Almeria, Màlaga, Sevilla i Granada (2001). Els projectes amb Universitats hispanoamericanes iniciats en el curs 1995-96 amb el Programa Alfa han tingut continuïtat a partir de diversos projectes amb l'AECI per a l'intercanvi amb Argentina i en 2007 es va iniciar un Consorci per a l'intercanvi amb Universitats de Florida (EUA), Colòmbia, Sud-àfrica, Fes i Índia. Coordina el primer màster europeu interuniversitari Erasmus Mundus, GEMMA – Màster Erasmus Mundus en Estudis les Dones i de Gènere (Joint European Master’s Degree in Women's and Gender Studies) (2007).
  • A partir de 2010 s'han dut a terme una diversitat d'activitats científiques i de difusió amb motiu del XXV Aniversari de creació de l'Institut. El catàleg de l'Aniversari deixa constància de la diversitat d'activitats acomplertes en aquest quart de segle.[1] S'ha creat un cicle de conferències sota el títol de Converses Feministes Compartides. Des de 2015 oferta el nou Programa Oficial de Doctorat Estudis de les Dones. Discursos i pràctiques de Gènere.

En aquests anys l'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de les Dones i de Gènere ha contribuït al desenvolupament del feminisme acadèmic des de la teoria i la pràctica, dirigint i participant en un important nombre de projectes d'investigació; realitzant gairebé un centenar de cursos i centenars de conferències de divulgació; introduint assignatures específiques en diferents plans d'estudi i impulsant les diferents xarxes nacionals i internacionals d'Estudis de les Dones més representatives del nostre entorn.

Directores[modifica]

1996 Directora: Dra. Sra. Margarita María Birriel Salcedo

2000 Directora: Dra. Sra. Cándida Martínez López

2000 Directora: Dra. Sra. Teresa Ortiz Gómez

2002 Directora: Dra. Sra. Mª Eugenia Fernández Fraile

2005 Directora: Dra. Sra. Pilar Ballarín Domingo

2008 Directora: Dra. Sra. Marga Sánchez Romero

2010 Directora: Dra. Sra. Nuria Romo Avilés

2015 Directora: Dra. Sra. Ana Mª Muñoz Muñoz

Investigació[modifica]

Les reflexions teòriques i les aportacions específiques del pensament feminista han provocat importants canvis conceptuals i metodològics que han permès desvetllar els biaixos androcèntrics del coneixement científic, explicar la construcció històrica, social i cultural de les relacions entre els sexes, i transformar totes les branques de la ciència. Amb aquests pressupostos teòrics es va constituir, l'any 1988, el Grupo de Investigación Estudios de las Mujeres Arxivat 2016-01-16 a Wayback Machine. (HUM 603) finançat per la Junta d'Andalusia. Les seues línies de treball se centren preferentment en la recerca interdisciplinària d'aspectes relacionats amb l'activitat laboral, científica i professional de les dones al llarg de la història, i amb les relacions salut/gènere i gènere/poder. Amb posterioritat, l'any 2003 es crea el grup Otras. Perspectivas feministas en investigación social (SEJ 430).

Docència[modifica]

Des de 2007 coordina primer màster europeu interuniveristari Erasmus Mundus, GEMMA – Màster Erasmus Mundus en Estudis de les Dones i de Gènere (Joint European Master’s Degree in Women's and Gender Studies): les seues competències han estat dissenyades per a la investigació, a més de per a treballar en àrees d'Estudis de les Dones i de Gènere i igualtat d'oportunitats en el context internacional. Inclou mobilitat estudiantil a triar entre les vuit universitats participants: Universitat de Granada (coordinadora), Universitat de Bolonya, Universitat Central Europea de Budapest (Hongria), Universitat de Hull, Universitat de Lódź, Universitat d'Oviedo i Universitat d'Utrecht). L'alumnat en finalitzar el màster rep dos títols emesos per cadascuna de les universitats on realitzin els seus estudis.

Des de 2015 coordina el Programa Oficial de Doctorat Estudis de les Dones, Discursos i Pràctiques de Gènere; és un programa de doctorat interdisciplinari amb una línia principal d'investigació denominada Estudis de les Dones i de Gènere: Història, Discursos, Ciència i Poder en la que participen professorat d'Universitats espanyoles i europees.

Publicacions[modifica]

Per a la difusió de la investigació que es desenvolupa en l'àmbit dels Estudis de les Dones, l'Institut edita des de 1989 la col·lecció de llibres Feminae publicada per l'Editorial de la Universitat de Granada. La col·lecció constitueix una eina de treball, de promoció i gestió d'un espai necessari per a l'expressió pública de noves formes de pensar el món, amb vocació indisciplinar renovadora.

Així mateix, en 1994 es crea la revista Arenal. Revista de Historia de las Mujeres, actualment també editada per l'Editorial de la Universitat de Granada, el seu objectiu és ser una revista d'investigació, anàlisi i reflexió entorn de l'experiència col·lectiva de les dones, les relacions socials de gènere i els processos de transformació social, així com servir de plataforma de debat per a les diferents àrees de la història de les dones.

Biblioteca[modifica]

L'Institut Universitari de'Investigació d'Estudis de les Dones i de Gènere des de 1986 compta amb una Biblioteca especialitzada en Estudis de les Dones situada al mateix edifici del Centre. El seu objectiu és donar suport a la docència i la recerca que es duu a terme per part de les investigadores del mateix Institut. Actualment, el seu fons ascendeix a 8000 monografies i 142 publicacions periòdiques tan impreses com en línia.

La Biblioteca forma part de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de Dones, creada en 1994 amb el propòsit de promocionar i difondre la informació específica dipositada en els 52 centres integrants.

Seu[modifica]

Centre de Documentació Científica. C/ Rector López Argüeta, s/n. 18071 - Granada

Referències[modifica]

  1. 25 años del Instituto de Estudios de la Mujer: Catálogo de la exposición de carteles 1985-2010. Instituto de Estudios de la Mujer, Universidad de Granada, 2010 [Consulta: 8 març 2016]. 

Bibliografia[modifica]

  • Instituto de Estudios de la Mujer (2010). 25 años del Instituto de Estudios de la Mujer: Catálogo de la exposición de carteles 1985-2010: Carmen de la Victoria. Universitat de Granada del 13 al 28 d'octubre de 2010. Organitza: Instituto de Estudios de la Mujer de la Universidad de Granada; Comissària: Ana Mª Muñoz Muñoz. Granada : Instituto de Estudios de la Mujer, Universitat de Granada. Disponible en: http://www.ugr.es/~anamaria/documents/CATALOGOa.pdf
  • MUÑOZ MUÑOZ, Ana Mª. (2005). Un espacio para la investigación: El Instituto de Estudios de la Mujer de la Universitat de Granada. Crítica, año LV, núm. 923, pàg. 66-68. ISSN: 113-6497.

Enllaços externs[modifica]