Jaciment arqueològic de Mestre Ramon

Infotaula de geografia físicaJaciment arqueològic de Mestre Ramon
Imatge
Plataforma esglaonada de Mestre Ramon
Localització
Entitat territorial administrativaPedrera (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera Ma-4032 Son Servera - Port Vell / (Polígon 18 Parcel·la 261)
Map
 39° 38′ 08″ N, 3° 23′ 27″ E / 39.635487°N,3.390703°E / 39.635487; 3.390703
Dades i xifres
Altitud38 m Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
Data10 setembre 1966
IdentificadorRI-51-0002991
Història
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
CronologiaEdat del Bronzo / Edat del Ferro
ExcavacionsA partir del 2012
Troballa arqueològicaPlataforma esglaonada, Murada posttalaiòtica, ceràmica a mà, ceràmica a torn
Activitat
Gestor/operadorAjuntament de Son Servera

El Jaciment arqueològic de Mestre Ramon és un jaciment de final de l'Edat del Bronze i de l'Edat del Ferro (final del segon i primera meitat del primer mil·lenni aC) situat a una petita elevació al municipi mallorquí de Son Servera. També conegut amb el nom de Son Jordi / Can Ballester, és un jaciment on destaquen dues grans estructures: Una plataforma esglaonada en el cim i una murada defensiva al voltant del perímetre inferior.

La plataforma esglaonada és un monument molt poc conegut de l'època prototalaiòtica (aproximadament 1100-900 aC). La seva funció podria estar relacionada amb el control del territori, com una fita o una talaia. No obstant, no es pot descartar l'ús de la plataforma com a lloc on s'hi realitzarien rituals, ni tampoc l'existència de cases adossades.

La murada defensiva és una obra d'època posttalaiòtica (aproximadament 550-123 aC). Per la banda exterior té estructura de grans blocs de pedra en sec i originalment tancava tot el jaciment. Se n'ha localitzat una porta a la banda de Llevant, que presenta un traçat oblic molt original.

Vista de la Plataforma des del nord.


El projecte arqueològic a la contrada coneguda com a “talaiot” de Mestre Ramon (a la zona de Can Ballester), ara coneguda com a Jaciment arqueològic de Mestre Ramon, es va posar en marxa l'estiu del 2012 gràcies a la iniciativa de l'Ajuntament de Son Servera per tal de conèixer i preservar el patrimoni cultural del municipi. Tanmateix, l'objectiu final del projecte és el de poder oferir al públic local i forà la possibilitat de visitar i conèixer el patrimoni de tots. Dins aquest projecte s'ha excavat una bona part de la plataforma esglaonada i del portal de Llevant de la murada a més de plantejar la interrelació de dades del propi jaciment amb les provinents d'altres estacions properes.

Bibliografia[modifica]

  • ARAMBURU-ZABALA, J. (1994): Hacia un modelo espacial de la cultura de los talayots de Mallorca, Saguntum, 27, pp. 125-136.
  • HERNÁNDEZ GASCH, J.; PUIG PALERM, A.; LLOBERA O'BRIEN, M. i DEPPEN, J. (2015) Evolució de les comunitats prehistòriques i protohistòriques i transformació del paisatge al nord-est de l'illa de Mallorca: projecte d'estudi i resultats preliminars, a: MARTÍNEZ ORTEGA, A. i GRAZIANI ECHAVARRI, G. (Eds.) VI Jornades d'Arqueologia de les Illes Balears, (Formentera, 2014), pp. 143-154.
  • MASCARÓ PASSARIUS, J. (1958): Mapa General de Mallorca, Palma. Full 22.
  • MASCARÓ PASSARIUS, J. (ed.) (1962-1967): Corpus de toponimia de Mallorca: relación alfabética de los topónimos registrados en el Mapa General de Mallorca, Palma, p. 3277.
  • PUIG PALERM, A.; HERNÁNDEZ GASCH, J.; BURGAYA MARTÍNEZ, B. i MUNAR GRIMALT, M. (2015): El Projecte de recerca al jaciment arqueològic de Mestre Ramon (Son Servera, Mallorca), Jornades d'Estudis Locals de Son Servera. Cultura i Patrimoni, (Son Servera, 2014), pp. 177-192.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jaciment arqueològic de Mestre Ramon