John Grierson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Grierson

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 abril 1898 Modifica el valor a Wikidata
Deanston (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 febrer 1972 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Bath (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Glasgow
Universitat de Chicago
Stirling High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDocumental Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióproductor de cinema, realitzador, muntador, guionista, director de cinema, productor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorOficina Nacional del Cinema del Canadà
GPO Film Unit Modifica el valor a Wikidata
MovimentDocumentary Film Movement (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansRuby Grierson i Marion Grierson (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0340961 Allmovie: p92574 TMDB.org: 1086468 Modifica el valor a Wikidata

John Grierson (26 d'abril de 1898 - 19 de febrer de 1972) va ser un documentalista escocès, sovint considerat el pare del documental britànic i canadenc. El 1926, Grierson va encunyar el terme "documental" en una revisió de Moana de Robert J. Flaherty.

Va néixer a Deanston, Escòcia. Va anar a la Universitat de Glasgow on va estudiar comunicació abans de decidir-se pel cinema.

El seu primer film titulat Drifters (1929), sobre els pescadors d'areng a Anglaterra. Poc després va ser nomenat director de la Unitat de Films (EMB).

Sent una persona creativa, extremadament organitzat i disciplinat, es va encarregar de reclutar un exèrcit de prospectes per impulsar la nova tasca de la Unitat de Films, persones amb poca o cap experiència; persones que amb el temps es van convertir en grans directors del gènere documental i que amb les seves pel·lícules van ajudar a promoure una nova imatge de la classe treballadora i la importància de la seva tasca en el desenvolupament industrial de Gran Bretanya.

Grierson va continuar al capdavant de la Unitat de films durant diversos anys on es va donar a conèixer com el "padrí del documental". El 1933 la Unitat de Films passa a ser part de l'oficina general de correus prenent el nom d'Unitat de Films de l'Oficina General de Correus (GPO), de la qual Grierson va continuar sent el seu director fins a l'any 1938 quan és convidat al Canadà on va proposar al govern la creació d'un organisme nacional per a la coordinació de la producció de films. A l'any següent 1939, Canadà va crear la comissió nacional de films, que després es convertiria en Junta Nacional Fílmica de Canadà (National Film Board of Canada), de la qual Grierson seria el seu primer comissionat. Quan Canadà va entrar a la II Guerra Mundial el mateix any, la Junta (NFB) es va enfocar en la producció de films amb fins propagandístics, molts dels quals van ser dirigits pel mateix Grierson.

Després de la Guerra, la seva producció es va enfocar a la vida dels canadencs. La National Film Board of Canada és una institució reconeguda mundialment per la producció de films d'alta qualitat.

Filmografia[modifica]

Filmografia com a director:

  • Drifters (1929; projectat per primera vegada a l'estrena britànica de Battleship Potemkin)
  • Granton Trawler (1934)

Filmografia com a productor/col·laborador creatiu:

Bibliografia[modifica]

  • Grierson on Documentary (ed. Forsyth Hardy, Faber & Faber, 1946)
  • John Grierson: A Documentary Biography (ed. Forsyth Hardy, Faber & Faber, 1979)
  • John Grierson and the National Film Board: The Politics of Wartime Propaganda (ed. Gary Evans, University of Toronto Press, 1984)
  • The Colonized Eye: Rethinking the Grierson Legend (ed. Joyce Nelson, Between the Lines, 1988)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: John Grierson