Jordi I d'Abkhàzia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJordi I d'Abkhàzia
Nom original(ka) გიორგი I Modifica el valor a Wikidata
King of Abkhazia (en) Tradueix
872 – 878
← Demetri II d'AbkhàziaBagrat I d'Abkhàzia → Modifica el valor a Wikidata
Família
PareLleó II d'Abkhàzia Modifica el valor a Wikidata

Jordi I d'Abkhàzia o Jordi Aghtsepeli (en georgià გიორგი აღწეფელი) fou un rei d'Abkhàzia de la dinastia dels Antxabàdzides que va regnar del 871 al 877 d'acord amb Cyril Toumanoff o del 864 al 871 segons les hipòtesis recents de Christian Settipani.

El "Divan dels reis d'Abkhàzia" el designa com el germà dels seus predecessors però no indica la durada del seu regnat. La "Crònica Georgiana" esmenta que era efectivament el germà de Thewdos (Teodosi II) i de Dimitri (Demetri II), i fill de Lleó II d'Abkhàzia. El seu malnom d'« Aghtsepeli » (en georgià აღწეფელი) està lligat sens dubte a la possessió, com a germà del rei, d'un domini a Aghtseph, la situació de la qual és desconeguda. Segons la Crònica, Jordi I hauria pres en el seu regnat el control d'una part de Kartli. Probablement no tenia hereus pel que va nomenar eristavi de Txikha a Tinin, fill del seu germà Demetri II, mentre l'altra fill d'aquest, fou exiliat per raons desconegudes.

A la mort de Jordi I la seva esposa, de nom desconegut, fou seduïda per un noble, el mthawar Ioanes Schavliani; aleshores la reina va fer matar Tinin i tirar a Bagrat al mar per donar el tron al seu amant (Joan Xavliani d'Abkhàzia).

Bibliografia[modifica]

  • Marie-Félicité Brosset, Histoire de la Géorgie.
  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990
  • Christian Settipani, Continuité des élites à Byzance durant les siècles obscurs. Les princes caucasiens et l'Empire du VIe au IXe siècle, Paris, de Boccard, 2006, 634 pàgs. (ISBN 978-2-7018-0226-8)