Kadagistan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaKadagistan

Localització
Dades històriques
Anterior
Següentturcs occidentals Modifica el valor a Wikidata

Kadagistan fou una província oriental de l'imperi Sassànida esmentada en un document sassànida i en dos documents bactrians (en bactrià: Kadagstan, "stan" és el sufixe iranià per "país").[1] Els documents identifiquen al comandant de l'exèrcit de Kadagstan o Kadagistan com el "senyor" del poble Warlugān o Wargun (el poble de Warlu, en xinés "Huolu" [2] que es tractaria d'una ciutat a la vall del riu Kunduz al nord-est del modern Afganistan; es suposa que Warlu era la principal ciutat de la regió del Kadagistan [3][4]

Sobre el temps en què va existir aquesta província, és possible que fos només per un període breu després de la reconquesta de l'orient per Khosrow I a la segona meitat del segle vi. Estava governada per un ustundar (ōstāndār). El 659 aC la crònica xinesa de Xin Tang Shu ja parla de Huolu com capital dels heftalites;[5] els documents bactrians anteriors i posteriors a Khusraw I parlen del governant d'aquesta regió com del "rei del poble de Kadag" o Kadag-bid (que vol dir "mestre de la casa") sotmès a un gran rei (que seria primer el sobirà sassànida Peroz,[6] després al yaghbu heftalita i després a un kakhan (ḵāqān) turc.[7] Això permet suposar que el nom de Kadag té el seu origen en el nom del títol o de la dinastia governant, i hauria estat en origen una concessió reial especifica a un noble que hauria actuat com a governador però amb el temps els seus successors van acabar sent vistos com a governants per dret propi.

Referències[modifica]

  1. R. Gyselen, Nouveaux matériaux pour la géographie historique de l'empire sassanide. Sceaux administratifs de la collection Ahmad Saeedi, Paris, 2002, pàgs. 222-223)
  2. R. H. Mathews, Chinese-English Dictionary, revised American edition, Cambridge, Mass., 1943.
  3. Y. Yoshida, review of Sims-Williams 2001, Bulletin of the Asia Institute 14, 2000 [2003], pàg. 158
  4. F. Grenet, review of Gyselen, Studia Iranica 35, 2006, pàgs. 147-148.
  5. F. Grenet, review of Gyselen, Studia Iranica 35, 2006, pàg. 147
  6. N. Sims-Williams, The Sasanians in the East. A Bactrian archive from northern Afghanistan, a V. Sarkhosh Curtis i S. Stewart, eds., The Idea of Iran III. The Sasanian Era, Londres, 2008, pàgs. 88-102.
  7. N. Sims-Williams,, Bactrian Documents from Northern Afghanistan, II: Letters and Buddhist Texts, Londres, 2007

Bibliografia[modifica]

  • Article KADAGISTĀN a Enciclopaedya iranica en línia a [1]