Keisaku

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un keisaku amb cal·ligrafia.

En Budisme Zen, un Keisaku (警策 ?)o kyosaku és una vara plana de fusta utilitzada pel mestre del Soto durant els períodes de meditació per evitar l'endormiscament o lapsus de concentració.

S'utilitza donant cops o sèrie de cops suaus a l'esquena i espatlles de qui medita, a la zona muscular entre els ossos i la columna vertebral. El Keisaku és bastant fi i una mica flexible i els cops que dóna no fan mal. L'impacte, juntament amb el seu so agut es considera estimulant.

La paraula Keisaku pot ser traduïda com Vara d'alarma o estimulant . En el Soto Zen, el kyosaku s'utilitza a petició de qui medita, qui arqueja el cap i fa el senyal de Gassho amb les mans exposant després cada espatlla per rebre els cops.

En el zen Rinzai, la vara es demana de la mateixa manera, però pot ser també utilitzada a discreció del Ino, la persona encarregada d'aquesta tasca a la sala. Fins i tot en aquests casos, no es considera un càstig, sinó un revigoritzant per a qui medita que pot estar cansat de tantes sessions de zazen.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • Foto d'un keisaku administrat en un zendo
  • Article que descriu com ha d'utilitzar el mestre el keisaku.

Nota[modifica | modifica el codi]