Lòl·lia Paulina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLòl·lia Paulina

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Lollia Paulina Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 15 dC Modifica el valor a Wikidata
Mort49 dC Modifica el valor a Wikidata (33/34 anys)
Causa de mortSuïcidi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia julioclàudia Modifica el valor a Wikidata
CònjugePubli Memmi Règul
Calígula Modifica el valor a Wikidata
ParesMarcus Lollius (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Volusia Saturnina (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansLòl·lia Saturnina Modifica el valor a Wikidata

Lòl·lia Paulina (en llatí Lollia Paulina) va ser la neta de Marc Lol·li i hereva de la seva gran fortuna producte de l'espoli a les províncies.

Plini va descriure les joies que lluïa als cabells, al voltant del coll, als braços i als dits, i les valorava en 40 milions de sestercis. Estava casada amb Publi Memmi Règul, però l'emperador Calígula, atret per la seva bellesa, va obligar el seu marit a divorciar-se'n i s'hi va casar, però per poc temps perquè ràpidament se'n va divorciar.

Quan l'emperador Claudi va fer matar la seva infidel dona Valèria Messal·lina, Lòl·lia va ser una de les candidates a cobrir la vacant. Una vegada casat Claudi amb Agripina Menor, aquesta el va obligar a enviar-la al desterrament, i després hi va enviar a un tribú que la va matar. Neró va erigir un sepulcre en el seu honor.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. II. Londres: Taylor and Walton, 1846, p. 796.