Brookhaven National Laboratory

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Laboratori Nacional de Brookhaven)
Infotaula d'organitzacióBrookhaven National Laboratory
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtBNL Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstitut de recerca
laboratori nacional del Departament d'Energia dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1947
Activitat
Membre dearXiv
ORCID Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Entitat matriuDepartament d'Energia dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Filial

Lloc webbnl.gov… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: brookhavenlab Twitter (X): brookhavenlab Instagram: brookhavenlab LinkedIn: brookhavenlab Youtube: UCCyMSf0BuLAuPADasB-zdVA Flickr: brookhavenlab Modifica el valor a Wikidata

El Brookhaven National Laboratory, és un laboratori nacional ubicat a Upton, a Long Island, New York, formalment establert el 1947, al lloc que anteriorment ocupava la base militar Camp Upton.[1] Brookhaven és operat pel Departament d'Energia dels Estats Units i la seva divisió Brookhaven Science Associates, s'especialitza en investigacions de física nuclear. Consta amb més de 3.000 científics, enginyers, tècnics i personal d'assistència, i rep 4.000 investigadors convidats cada any. Descobriments fets en el laboratori han guanyat sis Premis Nobel.

Una fuita accidental de triti dins l'aigua subterrània durant la dècada de 1990, va disgustar a la gent que vivia a prop de les instal·lacions, induint a canvis en el cos directiu.

El laboratori va ajudar a descobrir el quark encantat el 1974, i posseeix el Col·lisionador d'Ions Pesants Relativistes (RHIC) dedicat a l'estudi del plasma de quarks i gluons.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Brookhaven National Laboratory
  1. «Brookhaven National Laboratory Site Profile» (en anglès americà). Arxivat de l'original el 2020-10-26. [Consulta: 22 octubre 2020].