Laboratori Subterrani de Canfranc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLaboratori Subterrani de Canfranc
Dades
Tipuslaboratori Modifica el valor a Wikidata
Indústriafísica de partícules i astrofísica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2006
Governança corporativa
Seu
Propietat deMinisteri de Ciència d'Espanya
Diputació General d'Aragó
Universitat de Saragossa Modifica el valor a Wikidata
Part deInfraestructures Científiques i Tècniques Singulars Modifica el valor a Wikidata

Lloc weblsc-canfranc.es Modifica el valor a Wikidata

El Laboratori Subterrani de Canfranc (Laboratorio Subterráneo de Canfranc, LSC) és un laboratori soterrat creat el 2006 concebut per a dur a terme experiments de física de partícules i astrofísica. L'entrada principal del laboratori és a 3,3 km des del costat espanyol del túnel ferroviari de Somport, a Canfranc (Aragó).[1][2] És l'únic laboratori subterrani a Espanya i és el producte d'un consorci entre el Ministeri de Ciència i Innovació (antic Ministeri d'Educació i Ciència), el Govern d'Aragó i la Universitat de Saragossa.

Està sota un cim dels Pirineus anomenat el Tobazo, el qual proporciona protecció contra els raigs còsmics equivalent a aquell que proporcionarien 2.450 metres d'aigua. En l'actualitat, en aquest laboratori estan duent-se a terme els següents experiments, que recerquen partícules massives d'interacció feble (en anglès, WIMP's, Weakly Interacting Massive Particles), hipotètiques partícules candidates a matèria fosca:

  • IGEX-DM, experiment que pretén detectar les partícules de matèria fosca a partir de les seues interaccions amb els nuclis de germani del detector.
  • ANAIS, experiment de centellejadors que investiga els efectes modulatoris estacionals de les WIMP's.
  • ROSEBUD (de l'anglès, Rare Objects SEarch with Bolometers UndergrounD), experiment que pretén detectar directament la matèria fosca a partir de l'energia de retrocés transferida als nuclis del detector per la interacció de dispersió elàstica entre una WIMP i un nucli.

Experiments en construcció[modifica]

Referències[modifica]

  1. «The Canfranc Underground Laboratory». lsm.in2p3.fr. Arxivat de l'original el 2014-07-01. [Consulta: 22 març 2014].
  2. «Canfranc Underground Laboratory is ready to go». 212.71.251.65/aspera. Arxivat de l'original el 2014-03-22. [Consulta: 22 març 2014].

Enllaços externs[modifica]