Vés al contingut

Lex Hadriana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La lex Hadriana de agris rudibus et iis qui ante decem annos omissi sunt excolendis, reglament d'Hadrià per conrear les terres incultes o abandonades durant deu anys, és un marc normatiu que reglamentava l'explotació de terres imperials del nord d'Àfrica. Es va crear durant el regnat de l'emperador Hadrià i és similar a la lex Manciana[1] pel fet que l'explotació de les terres es duu a terme per part de colons parcers, mitjançant intermediaris entre aquests i el fisc imperial. De la lex Hadriana derivaven reglaments d'ambit geogràfic concret com ara el sermo procuratorum o les litterae procuratorum.[2]

Tot i que aquest reglament ja era conegut des del s. XIX gràcies als referiments fets a d'altres textos, la primera còpia no es va trobar fins al 2013 al jaciment d'Henchir Hnich (El Krib, Tunísia).[3]

Referències[modifica]

  1. Kolendo, Jerzy «Le Colonat en Afrique sous le Haut-Empire». Annales littéraires de l'Université de Besançon, 1976. DOI: 10.3406/ista.1976.2571. ISSN: 0523-0535.
  2. González Bordas, Hernán «Un nouveau regard sur le dossier des grandes inscriptions agraires d'Afrique contenant le sermo procuratorum». Cahiers du Centre Gustave Glotz, 28, 2017, pàg. 213–229.
  3. Chérif, Ali; González Bordas, Hernán «Henchir Hnich (region du Krib, Tunisie). La decouverte de la premier copie de la lex Hadriana de agris rudibus et de trois inscriptionis funeraires inedites». L'Africa Romana, XXI, 2020, pàg. 205-221.