Limnoria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuLimnoria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseMalacostraca
OrdreIsopoda
FamíliaLimnoriidae
GènereLimnoria Modifica el valor a Wikidata
Leach, 1814

Limnoria és un gènere de crustacis isòpodes, de la família Limnoriidae.[1]

Característiques[modifica]

El seu cos és translúcid, blanquinós, aplanat dorsoventralment, molt allargat, però arrodonit en els extrems. Fan devers 3,5 mm de llarg i tenen tres parts: cap, tòrax i abdomen.

El cap té dos ulls composts, sèssils (inserits directament al cap) i, com tots els crustacis, dos parells d'antenes, un parell de mandíbules i dos parells de maxil·les. El primer segment toràcic és soldat al cèfalon, que porta un parell de maxil·lípedes.

Set segments toràcics romanen lliures, el primer molt allargat; cadascun té un parell de potes per a caminar, acabades en arpes, especialment desenvolupats en femelles. L'abdomen té sis segments, el darrer dels quals és soldat.

La respiració es fa a través de les brànquies formades pels apèndixs abdominals aplanats. Aquests apèndixs també causen, pels seus batecs, un corrent d'aigua que flueix fort a la part posterior de l'animal en la seva part inferior. El darrer parell (uròpodes) difereix significativament. El cos és estarrufat de molts pèls especialment en la seva meitat posterior.

S'alimenten de fusta, que devoren, fent galeries en troncs, fragments, vaixells i bigues.[2]

Espècies[modifica]

* Limnoria agrostisa Cookson, 1991

Referències[modifica]

  1. Naylor, E. (1972) "British marine Isopods"; Synopses of British Fauna N°3. Academic Press.
  2. Nilsson, Daniel G.; T. & Craggs & S. (1991) "Limnoria lignorum ingest bacterial and fungal degraded wood"; Holz als Rohr- und Werstoff 49 : 488-490.
  3. L. J. Cookson, S. M. Cragg & Hendy «Wood-boring limnoriids (Crustacea, Isopoda) including a new species from mangrove forests of the Tukang Besi Archipelago, Indonesia». Zootaxa, 3248, 2012, pàg. 25–34.