Lleó de Bienservida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaLleó de Bienservida

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata
CreacióAl final segle VI aC
Data de descobriment o invenció1893 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de descobrimentVillarrodrigo Modifica el valor a Wikidata
Movimentescultura ibèrica Modifica el valor a Wikidata
Materialpedra calcària Modifica el valor a Wikidata
Mida81 (alçària) × 31 (amplada) × 98 (longitud) cm
Col·lecció
LocalitzacióAlbacete Museum (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

El conegut com Lleó de Bienservida (també Lleó d'Huerta Bayonas) és una escultura zoomorfa ibèrica trobada l'any 1893, de manera accidental, en el paratge d'Huerta Bayonas, a Villarrodrigo (Jaén) i traslladada a la contigua població albacetenya de Bienservida, de la qual rep el nom.

Circumstàncies de la seva troballa[modifica]

La peça va ser trobada per uns camperols durant unes tasques agrícoles i va resultar mutilada. Aquests treballadors van comunicar la troballa a don Antonio Pretel, amo de la finca d'Huerta Bayonas, contigua al final de Bienservida, i aquest la va portar al seu domicili particular, en aquesta població, per ser custodiada. Cap a l'any 1941 va ser donada al Museu Arqueològic d'Albacete on avui està dipositada.

Característiques[modifica]

Com en altres escultures iberes, cal ressaltar el seu caràcter psicopomp i apotropaic, és a dir, de conductor de l'ànima i defensor del difunt i la seva memòria, propi del simbolisme oriental. No obstant això, és molt notable l'existència, sota les potes del lleó, d'un cap humà tallat, ja que el culte al crani, derivat de la temàtica del cap trofeu, sol ser més comú en ambients cèltics.

Bibliografia[modifica]