Lliri xifioide

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuLliri xifioide
Iris latifolia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Color de les florsblau Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaIridaceae
TribuIrideae
GènereIris
EspècieIris latifolia Modifica el valor a Wikidata
Voss

Iris latifolia, el lliri xifioide és una espècie del gènere Iris, de la família Iridàcies. Els espècimens naturals són endèmics dels Pirineus i la Serralada Cantàbrica, encara que és un dels lliris més cultivats per les seves boniques flors blaves.[1]

Iris latifolia als Pirineus francesos

Morfologia[modifica]

Iris latifolia creix entre 30 i 70 cm. i produeix dues o tres flors de color blau profund amb marques grogues al centre dels pètals inferiors. Les flors tenen sis tèpals i fan 12-13 cm diàmetre. Les fulles comencen a créixer a principis de primavera, abans que la neu s'hagi fos completament, i (a diferència dels altres lliris del nostre país) són linears i canaliculades, amb l'anvers clarament diferent del revers. A més, és una espècie bulbosa, i no rizomatosa com els altres. El bulb amb una pell fina i de color marró fosc, creix entre 10 i 15 cm de profunditat a terra.

Ecologia[modifica]

Es una planta d'alta muntanya, que prefereix prats assolellats i amb sòls profunds que poden retenir la humitat que trobarem principalment en els prats de sudorn (Festuca paniculata), escenari d'altres espècies de flors tan vistoses com el lliri xifioide.[2]

Sinònims[modifica]

Iris xiphioides Ehrh.

Referències[modifica]

  1. Oriol de Bolòs i Josep Vigo. Flora dels Països Catalans. Barcelona: Ed. Barcino, 1995, p. Vol.IV, pàg.158. ISBN 84-7226-698-2. 
  2. Josep Vigo Bonada. L'Alta muntanya catalana. Flora i Vegetació. Centre Excursionista de Catalunya i Institut d'Estudis Catalans, 2008 (2a edició). ISBN 9788492583249.