Los Cuadernos de Hack x Crack

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesLos Cuadernos de Hack x Crack
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'iniciabril 2002 Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhackxcrack.net Modifica el valor a Wikidata

Los Cuadernos de Hack x Crack va ser una revista catalana d'àmbit estatal especialitzada en seguretat informàtica i publicada per l'editorial Editotrans S.L.

Va ser fundada el 2002 sota el nom de Los Cuadernos de Hack x Crack i va rebre un canvi de nom mesos més tard, amb l'objectiu d'obtenir un enfocament més comercial, pel que va passar a ser coneguda com a PC Paso a Paso.[1] La major part dels continguts consistien en tutorials pràctics sobre hacking i programació, amb la possibilitat de pràcticar els aprenentatges assolits en un servidor que la mateixa revista proporcionava. La revista estava dotada d'uns fòrums oficials[2] on, gràcies a la participació dels lectors, va sorgir una comunitat i uns continguts que rivalitzaven amb els de la pròpia publicació. A més a més, van aparèixer diversos canals de comunicació extraoficials, com canals de xat IRC a la xarxa Freenode freqüentats pels lectors de la revista. La revista va començar amb una tirada inicial de 25.000 exemplars mensuals, i en la seva última etapa va arribar fins a 36.000 exemplars,[3] amb una periodicitat bimestral.

Tancament[modifica]

L'agost del 2005, després de tres anys d'activitat i degut a raons econòmiques, va ser publicat l'últim exemplar de la revista, el número 30.[4] Mesos després, tota la col·lecció original de revistes va ser alliberada a Internet de forma totalment gratuïta, tot i que algunes característiques, com els servidors necessaris per completar alguns tutorials, van quedar inutilitzats. Els fòrums oficials van funcionar durant més temps, però finalment també van ser tancats, i part de la comunitat d'usuaris original va migrar cap a altres fòrums sobre seguretat informàtica.

Referències[modifica]

  1. «Editorial». PC Paso a Paso, Agost 2003, pàg. 4.
  2. «El foro de Pc Paso a Paso -- Los Cuadernos de Hack x Crack», 20-02-2006. Arxivat de l'original el 2006-02-20. [Consulta: 23 desembre 2015].
  3. «¿Qué es PC Paso a Paso?», febrer 2006. Arxivat de l'original el 2006-02-20. [Consulta: 23 desembre 2015].
  4. «Portadas y contenidos», gener 2006. Arxivat de l'original el 2006-01-03. [Consulta: 23 desembre 2015].

Enllaços externs[modifica]