Servidor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Servidor
Floridaserversfront1.jpg
Servidors de la Viquipèdia a Florida
Connecta a:
Principals Fabricants:
Configuració del servidor web Apache

En informàtica, un servidor és un sistema que proporciona serveis a altres sistemes informàtics (anomenats clients) dins d'una xarxa informàtica, usant l'arquitectura client-servidor. El terme pot fer referència a una màquina (per exemple un ordinador que conté una web) o a un tipus de programari (com per exemple un programari de base de dades).

Aquesta aplicació informàtica o programa, realitza algunes tasques en benefici d'altres aplicacions anomenades clients. Alguns serveis habituals són els serveis d'arxius, que permeten als usuaris emmagatzemar i accedir als arxius d'un ordinador. Un altre tipus de serveis són els d'aplicacions, que realitzen tasques en benefici directe de l'usuari final. Aquesta és la definició de 'servidor'. És possible que un ordinador compleixi simultàniament les funcions de client i de servidor. Un servidor també pot ser un procés que entrega informació o serveix a un altre procés. El model Client-servidor no necessàriament implica tenir dos ordinadors, ja que un procés client pot sol·licitar alguna cosa com per exemple una impressió a un procés servidor en un mateix ordinador.

Tots els llocs web, serveis de correu electrònic, IRC, etc., són emmagatzemats en servidors web. Per a fer-nos-en una idea, cada pàgina web és un arxiu que hi ha a un disc dur local del servidor, i a la que qualsevol persona autoritzada que estigui connectada a la xarxa (Internet) pot accedir-hi.

Estructura de servidors de la Viquipèdia (francès)

Tipus[modifica | modifica el codi]

En la següent llista hi ha alguns dels servidors més comuns:

  • Servidor d'arxius: és el que emmagatzema diversos tipus d'arxius i els distribueix a altres clients en xarxa.
  • Servidor d'impressions: controla una o més impressores i accepta treballs d'impressió d'altres clients de la xarxa, posant en cua els diferents treballs.
  • Servidor de correu: emmagatzema, envia, rep, encamina i realitza altres operacions relacionades amb el correu electrònic.
  • Servidor de fax: emmagatzema, enva, rep, encamina i realitza altres operacions relacionades amb la transmissió de faxos.
  • Servidor de telefonia: realitza funcions relacionades amb la telefonia, com és la de contestador automàtic, realitzen les funcions d'un sistema interactiu per a la resposta de veu.
  • Servidor intermediari (Servidor proxy): realitza un cert tipus de funcions en nom d'altres clients de la xarxa per augmentar el funcionament de certes operacions.
  • Servidor de noms: participa en el DNS, i dóna informació associada a noms de domini.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Servidor Modifica l'enllaç a Wikidata