Los perros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLos perros
Fitxa
DireccióMarcela Said Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióMarcela Said Modifica el valor a Wikidata
MúsicaGrégoire Auger
FotografiaGeorge Lechaptois (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJean de Certeau
DistribuïdorVertigo Média Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenXile Modifica el valor a Wikidata
Estrena2017 Modifica el valor a Wikidata
Durada94 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt6596454 Filmaffinity: 691937 Allocine: 255696 Rottentomatoes: m/los_perros_2017 Letterboxd: los-perros TMDB.org: 453362 Modifica el valor a Wikidata

Los perros (també coneguda com a Mariana a Europa) és una pel·lícula xilena de producció internacional de 2017. És el segon llargmetratge de la directora xilena Marcela Said, i amb un guió escrit per ella mateixa. Va ser estrenada al maig 2017 en la Setmana de la Crítica del Festival de Canes,[1] i posteriorment presentada amb èxit en diversos festivals internacionals, incloent el Festival de Sant Sebastià, on va obtenir el Primer Premi en la secció Horitzons Llatins.[2] El director lliurament aquí una reflexió moral sobre una classe acomodada que, ja sigui per acció o omissió va ser còmplice i beneficiària de la dictadura a Xile i fins al moment encara guarda un confortable silenci sobre les seves culpes.[3] La història és parcialment autobiogràfica, ja que el personatge de l'antic coronel, culpable en violacions als drets humans, va ser en la vida real un instructor d'equitació de Said, la directora, en els precisos moments en què esperava la seva condemna. Un tema de responsabilitats que ja va ser usat anteriorment en el seu documental El Mocito (2011).[4] La pel·lícula va ser estrenada comercialment a França sota el títol de Mariana el 13 de desembre de 2017[5] i a Xile amb el seu nom original el 15 de març de 2018.[6] El 12 de setembre de 2018 va ser seleccionada per representar Xile en la XXXIII edició dels Premis Goya.[7]

Argument[modifica]

Mariana viu còmodament, envoltada del seu espòs, el seu pare, i els seus coneguts. Tots ells pertanyents a una alta i adinerada classe social xilena. Acostumada al domini patern, ella se sotmet al jou masclista i patriarcal, rebent injeccions per quedar embarassada, i així perpetuar el llinatge. Però el seu interès, després el seu desig per un excoronel convertit ara en el seu mestre d'equitació i molt més gran que ella, de sobte regira brutícies que al seu seguici li agradaria conservar sota la catifa. A poc a poc, encara que sense molta convicció, Mariana anirà descobrint el rol que el seu entorn va jugar en la passada dictadura xilena, i la relació ambigua i mòrbida amb el seu mestre revelarà la cara d'una societat que ha sabut conviure amb els horrors d'aquest passat, sense qüestionar-se ni voler buscar algun tipus d'enjudiciament que alteri la tranquil·litat i l'estatus amb què aquesta mateixa dictadura els ha beneficiat.

Repartiment[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Llista de premis i nominacions
Any Premi Categoria Receptor Resultat Ref(s)
2017 Festival de Canes Gran Premi Setmana de la Crítica Los perros Nominada [8]
Festival de Cinema de Múnic Menció d'honor Cinevision Award Los perros Guanyadora [9]
Festival de Cinema de Milà Millor llargometratge Los perros Nominada [10]
Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià Primer Premi Horitzons Llatins Los perros Guanyadora [11]
Festival de Cinema Llatinoamericà de Biarritz Premi del Jurat Los perros Guanyadora [12]
Festival Internacional de Cinema de Chicago Premi nous directors Marcela Said Nominada [13]
Festival Internacional de Cinema d'Estocolm Millor Pel·lícula Los perros Nominada [14]
Millor Actriu Antonia Zegers Guanyadora
Festival Internacional de Cinema de Calcuta Millor Pel·lícula Los perros Guanyadora [15]
Festival Internacional de Cinema del Caire Millor Pel·lícula Los perros Nominada [16]
Millor Guió Marcela Said Guanyadora
Premi Fénix Millor Actriu Antonia Zegers Nominada [17]
Festival Internacional del Nou Cinema Llatinoamericà de l'Havana Premi de la Premsa Cinematogràfica Los perros Guanyadora [18]
Festival Internacional de Cinema de Tarragona Millor Pel·lícula/Opera prima Los perros Guanyadora [19]
2018 Premis Cóndor de Plata Millor Pel·lícula Iberoamericana Los perros Nominada [20]
Premis Platino Millor Actor Alfredo Castro Guanyador [21]
Millor Actriu Antonia Zegers Nominada [22]

Crítica especialitzada[modifica]

La pel·lícula ha rebut crítiques majoritàriament positives des de la seva estrena a Cannes. El lloc web Rotten Tomatoes llança qualificacions positives en un 69% després d'avaluar 13 crítiques internacionals.[23] Jessica Kiang a Variety Jessica Kiang en Variety valora a la directora Said fent referència a la temàtica de crítica social de la pel·lícula, als seus protagonistes, i a l'equip:

« "Marcant no sols una summament segura i intrigant segon lliurament, sinó creant el seu propi nínxol oblic d'assassinat burgès, fredament tallat al mateix temps"........"En aquesta caracterització intricada, nihilista i minimalista, a Said l'ajuda immensament el seu elenc, en particular Zegers i Castro, reunits després de l'estupenda i no prou vista "El Club" de Pablo Larraín. Aquesta és una pel·lícula que viu en el lluent ònix de la mirada impermeable de Castro i el somriure vulpina que mai aconsegueix els ulls glacials de Zegers"....... "No obstant això lenta i esgarrifosa, la precisa direcció de Said, des de la fotografia suau i mat de George Lechaptois fins a la sintètica partitura al Hitchcock de Grégoire Auger, així com les actuacions esculpides en gel de Zegers i Castro, atreu l'atenció de tota manera.".[24] »

No gaire entusiasta, Todd McCarthy en The Hollywood Reporter esmicola llargament el tema social i les motivacions dels seus personatges, però sobre la pel·lícula mateixa escriu:

« "La directora fa avançar les coses a bon ritme, encara que la pel·lícula és estilísticament prosaica, i no deixa clar el per què els antics col·laboradors de Pinochet només ara estan sent acusats de càrrecs".[25] »

A França, la pàgina informativa AlloCiné recopila una valoració positiva de 3,3 sobre 5 punts, en 17 crítiques per a Mariana (Los perros) en ressenyes franceses.[26] Claudine Levanneur a aVoir-aLire li atorga 4 estrelles sobre 5:

« "....Aquesta emancipació familiar i política li permet a Marcela Said dibuixar el retrat entranyable d'un personatge en el faci fallida, encarnada generosament per Antonia Zegers, al seu torn fràgil o insolent, commovedora o intrigant, que aixafa amb la seva imprevisible energia al seu company Alfredo Castro, i la capacitat del qual de passar sense problemes de l'ombra a la llum genera admiració......En l'elecció d'atribuir-li finalment al seu personatge principal un aspecte més servil que heroic, la directora compleix amb la missió que s'ha proposat: fer cinema no per a complaure, sinó per a reflexionar".[27] »

L'Obs en la seva ressenya setmanal d'estrenes delimita:

« "Pel·lícula estranya, on es qüestiona l'autoritat, la virilitat i la falta d'amor, i on cap personatge és digne de simpatia: tot és gelat, tot és lent. És necessari deixar-se portar per la direcció molt precisa i per la música de Grégoire Auger, perfectament d'acord. Per als quals estimen les Lliçons de Tenebres, belles i austeres".[28] »

Per part seva, Maël Mubalegh a Critikat la qualifica negativament amb 2 estrelles sobre 5:

« "La majoria de les vegades, Mariana s'acontenta amb desplegar els passatges obligatoris d'un escenari massa predictible on els esperats girs s'esvaeixen completament".[29] »

Referències[modifica]

  1. «Marcela Said presenta en Cannes "Los perros", su película sobre un ex agente de la Dina». Emol, 18-05-2017.
  2. «La chilena "Los perros" gana el Premio Horizontes Latinos 2017». EFE, 30-09-2017.
  3. «Marcela Said, realizadora de "Los Perros": "La gente que calló y que de alguna manera robó el país, ahora son dueños de todo"». El Mostrador, 26-09-2017. [Consulta: 3 febrer 2018].
  4. «‘Los Perros', la película de Marcela Said». La Jornada Zacatecas, 19-06-2017. [Consulta: 3 febrer 2018].
  5. «Entretien avec Marcela Said, réalisatrice de «Mariana»» (en francès), 12-12-2017. [Consulta: 27 març 2018].
  6. «"Los Perros" libera un nuevo adelanto de cara a su estreno en salas locales». BioBioChile.cl, 26-02-2018. [Consulta: 27 març 2018].
  7. «"Los Perros", de Marcela Said, representará a Chile en los Premios Goya 2019». Agencia EFE, 12-09-2018. [Consulta: 14 setembre 2018].
  8. «Cannes aplaude "Los perros", el retrato de las heridas abiertas del Chile actual». El Mostrador, 18-05-2017. [Consulta: 13 gener 2018].
  9. «FilmFest München Awards & Winners» (en anglès). Filmfest München. Arxivat de l'original el 2017-07-17. [Consulta: 28 març 2018].
  10. «MILANO FILM FESTIVAL 2017» (en italiano). CineForum.it, 26-09-2017. [Consulta: 28 març 2018].
  11. «"Los Perros" de Marcela Said gana el premio Horizontes Latinos en San Sebastián». BioBio Chile, 02-10-2017. [Consulta: 13 gener 2018].
  12. «“Los perros” y “La familia” obtienen reconocimientos en los festivales de San Sebastián y Biarritz». El Mostrador, 01-10-2017. [Consulta: 13 gener 2018].
  13. «Los Perros» (en anglès). ChicagoFilmFestival. Arxivat de l'original el 31 de març de 2018. [Consulta: 29 març 2018]. Arxivat 2018-03-31 a Wayback Machine.
  14. «Awards Winners at the Stockholm 28th International Film Festival» (en anglès). Stockholm Film Festival, 20-11-2017. Arxivat de l'original el 21 de novembre de 2017. [Consulta: 13 gener 2018]. Arxivat 2017-11-21 at Archive.is
  15. «‘Los Perros,’ ‘To Let’ Win Kolkata Festival» (en anglès). Variety, 19-11-2017. [Consulta: 13 gener 2018].
  16. «CIFF closing ceremony signed off by Cage, Swank, Brody» (en anglès). Egypt Today, 01-12-2017. [Consulta: 13 gener 2018].
  17. «Los ganadores de los Premios Fénix 2017 son...». Milenio.com, 06-12-2017. [Consulta: 28 març 2018].
  18. «Entregan en La Habana los premios colaterales del Festival de Cine Latinoamericano». CiberCuba, 16-12-2017. [Consulta: 18 gener 2018].
  19. «‘Los Perros' ladran alto y fuerte en Tarragona». Fotogramas, 12-12-2017. [Consulta: 17 gener 2018].
  20. «Cóndor de Plata: todos los nominados». Clarín.com, 12-03-2018. [Consulta: 29 març 2018].
  21. «El chileno Alfredo Castro gana premio Platino a mejor actor por "Los perros"». La Vanguardia, 30-04-2018. [Consulta: 30 abril 2018].
  22. «¡TODOS LOS NOMINADOS A LOS PREMIOS PLATINO 2018!». TNTla.com, 13-03-2018. [Consulta: 29 març 2018].
  23. «LOS PERROS(2017)» (en anglès). Rotten Tomatoes. [Consulta: 22 agost 2019].
  24. «"Film Review: ‘Los Perros'» (en anglès). Variety, 01-06-2017. [Consulta: 29 octubre 2018].
  25. «'Los Perros': Film Review, Cannes 2017» (en anglès). The Hollywood Reporter, 18-05-2017. [Consulta: 29 octubre 2018].
  26. «MARIANA (LOS PERROS)» (en francès). ALLOCINE. [Consulta: 29 octubre 2018].
  27. «Mariana - la critique du film» (en francès). aVoir-aLire, 10-12-2017. [Consulta: 29 octubre 2018].
  28. «"Un Américain à Paris", "Star Wars : les Derniers Jedi"... Les films à voir (ou pas) cette semaine» (en francès). L'Obs, 13-12-2017. [Consulta: 29 octubre 2018].
  29. «Mariana - los perros» (en francès). Critikat.com, 12-12-2017. [Consulta: 29 octubre 2018].

Enllaços externs[modifica]