Macorix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàMacorix
Tipusgrup humà Modifica el valor a Wikidata
Població totalExtingits s. XVI
LlenguaMacorix
Geografia
EstatRepública Dominicana Modifica el valor a Wikidata

Els macorix (també anomenats macorís o macoriges), era un grup aborigen americà, molt semblant als ciguayos.

A diferència dels ciguayos, els Macorix es van establir a l'interior de l'illa L'Espanyola, en diversos afluents del riu Yuna, També es van assentar a la costa del sud-est de l'illa. Segons Bartolomé de las Casas, el seu idioma o dialecte era inintel·ligible per als taïnos, però pot ser que fos similar al ciguayo.[1]

« "Hi havia tres idiomes diferents en aquesta illa, inintel·ligibles entre ells; un era el poble que anomenàvem Macorix inferior i l'altre eren els veïns del Macorix superior"[2] »
— Bartolomé de las Casas

Els macorix, possiblement era un poble d'origen pre-taïno, igual que els ciguayos. Però per la gran quantitat de taïnos a l'illa, ells tenien com a segon idioma al taïno que es parlava de manera general a l'illa. Aquests es dedicava principalment a la pesca, caça i recol·lecció de fruites i encara que aparentment no està relacionats, els primers colons els confonien amb els caribs.

Estudis recents demostren que els macorix va conviure amb els taïnos a la Hispaniola. Els noms de San Francisco de Macorís i San Pedro de Macorís a la República Dominicana són referències indirectes a les divisions polítiques del cacicatge.[3]

Referències[modifica]

  1. (Wilson, 1990)
  2. de las Casas, Bartolomé. D. José Sancho Rayon. Historia de las Indias escrita, Volume 5. Madrid: Ginesta, 1876, p. 486. 
  3. None given «Macorís». , November 14, 2008.