Macròfag (ecologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els termes macròfag i micròfag s'utilitzen en ecologia per descriure els heteròtrofs que consumeixen aliments de dues maneres diferents. Tant els macròfags com els micròfags «ingereixen aliments sòlids i poden processar-los a través d'algun tipus de canal digestiu».[1] No obstant això, un macròfag «consumeix aliments individuals», mentre que un micròfag «consumeix aliments a dojo sense manipular-los individualment».[2] Els micròfags inclouen alimentadors per filtració i sovint digereixen de manera incidental aliments de baixa qualitat.[1]

Una altra categoria d'heteròtrofs basada en el mecanisme d'alimentació, coneguda com «osmòtrofs», està formada per organismes (principalment fongs i bacteris) que absorbeixen la matèria de l'organisme directament a través de les seves membranes cel·lulars.[1]

Els termes «macròfag» i «micròfag» van ser utilitzats originalment en aquest sentit per Jordan i Hirsch (1927; citat a Yonge 1928).[2] Tot i que s'han utilitzat en textos d'ecologia tan recentment com el 2002,[1] els termes «macròfag» i «micròfag» avui s'utilitzen principalment per descriure dos tipus diferents de glòbuls blancs en el sistema immunitari dels vertebrats.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Sterner, R. W.; Elser, J. J. «Ecological Stoichiometry: The Biology of Elements from Molecules to the Biosphere» (en anglès). Princeton University Press, 2002.
  2. 2,0 2,1 Taghon, G. L. «Beyond Selection: Optimal Ingestion Rate as a Function of Food Value» (en anglès). The American Naturalist, 118(2), 1981.