Malonil-CoA

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicMalonil-CoA
Substància químicagrup d'estereoisòmers Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular853,115603 Da Modifica el valor a Wikidata
Trobat en el tàxon
Estructura química
Fórmula químicaC₂₄H₃₈N₇O₁₉P₃S Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CC(C)(COP(=O)(O)OP(=O)(O)OCC1C(C(C(O1)N2C=NC3=C2N=CN=C3N)O)OP(=O)(O)O)C(C(=O)NCCC(=O)NCCSC(=O)CC(=O)O)O Modifica el valor a Wikidata
SMILES isomèric

CC(C)(COP(O)(=O)OP(O)(=O)OC[C@H]1O[C@H]([C@H](O)[C@@H]1OP(O)(O)=O)n1cnc2c(N)ncnc12)[C@@H](O)C(=O)NCCC(=O)NCCSC(=O)CC(O)=O Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

Malonil-CoA és un coenzim A derivat de l'àcid malònic.

Funcions[modifica]

Té una funció crítica en l'elongació de cadenes en la biosíntesi dels àcids grassos i dels policètids. També actua en el transport de l'alfa-cetoglutarat a través de la membrana mitocondrial cap a la matriu mitocondrial.

Biosíntesi dels àcids grassos[modifica]

Proveeix els àcids grassos d'unitats de dos carbonis que causen l'elongació de la cadena.

El malonil CoA es forma a partir de la carboxilació de l'Acetil CoA, gràcies a l'enzim acetil CoA carboxilasa. Una molècula d'acetil CoA s'uneix a una molècula de bicarbonat,[1] agafant energia en forma d'ATP.

El malonil-CoA és utilitzat pel malonyl CoA transacilasa (MCAT), que transfereix malonat del malonil CoA al tiol terminal de la holo-proteïna transportadora d'acil (ACP).

Biosíntesi dels policètids[modifica]

El MCAT també està involucrat en la producció de policètids en bateris. Amb l'ajuda del ACP, el PKS (sintasa policètica) i un factor heterodímer de llargada de cadena, constitueix els policètids de tipus II.

Regulació[modifica]

El malonil CoA és una molècula reguladora en la biosíntesi d'àcids grassos, inhibeix certes reaccions de la beta-oxidació dels àcids grassos. També inhibeix l'associació entra àcids grassos i carnitina regulant l'enzim carnitina aciltransferasa.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Nelson D, Cox M (2008) Lehninger principles of biochemistry. 5th Ed: p. 806

Enllaços externs[modifica]